Номер 2 в световната ранглиста Роджър Федерер (Швейцария) се класира за полуфиналите на турнира по тенис в Доха (Катар) с награден фонд 1,11 милиона долара.

Шампионът от 2005 и 2006 година Федерер победи осмия в схемата Филип Колшрайбер (Германия) с 6:2, 7:6(6) след 86 минути игра.

Швейцарецът спечели спечели шест поредни гейма, за да вземе първия сет с 6:2 и да дръпне с 3:0 във втория.

Той обаче позволи да бъде застигнат при 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него Колшрайбер поведе с 5:1 точки, а при 6:3 пропусна три поредни сетбола, два от които при собствен сервис.

В крайна сметка Федерер спечели последните пет разигравания, с което и мача и на полуфиналите очаква победителя от срещата между миналогодишния победител и трети поставен Анди Мъри (Великобритания) и Сергей Стаховски от Украйна.

По-рано днес номер 1 в света Рафаел Надал отпадна на четвъртфиналите.

Надал загуби с 4:6, 4:6 от французина Гаел Монфис след 89 минути игра.

Поставеният под номер 5 Монфис, участващ в надпреварата с "уайлд кард", изигра отличен мач и постигна първа победа в кариерата си над тенисист, който е водач в класацията на АТП.

Французинът направи 35 печеливши удара, в това число и 7 аса, за да вземе първа победа срещу Надал в срещите помежду им.

Испанецът, който търсеше първа титла в Доха, не успя да се противопостави на активната и агресивна игра на съперника си, като пласира едва 10 печеливши удара в двубоя.

За място на финала Монфис ще се изправи срещу четвъртия поставен Анди Родик (САЩ), който по-рано днес записа 13 аса и разби румънеца Виктор Ханеску с 6:2, 6:3 са 67 минути.