Политическите войни в мъжкия тенис са на път да обърнат един срещу друг някои от най-големите имена в спорта. Само преди няколко дни изненадващо бордът на директорите на АТР реши да не поднови договора на президента Крис Кърмоуд, който ще напусне позицията си след края на сезона.

Това се случи на среща на борда в сряда миналата седмица като удължаването на договора бе отхвърлено от тримата представители на играчите. Те от своя страна се съобразяват с желанията на самите тенисисти, които пък изразяват съветът на състезателите. Начело на въпросния съвет е Новак Джокович, който нееднократно през последните години е говорил, че иска да осигури още по-добри условия и средства за тенисистите, които отпадат в ранните фази на турнирите. Най-вероятно именно с това се свързва желанието на Джокович за смяната на Кърмоуд. Само че в същото време голяма част от водещите тенисисти и преди решението, и след него изразиха несъгласието си и споделиха подкрепа за Кърмоуд. Сред тях бе и Григор Димитров, също и Стан Вавринка.

Но скандалът като че ли се развихри сега, няколко дни по-късно, когато по темата заговориха легендите Роджър Федерер и Рафаел Надал, които открито обявиха несъгласието си с Джокович и другите от съвета, които според тях не са си свършили работата, тъй като не са обсъдили решението с останалите тенисисти.

Крис Кърмоуд

източник: Gulliver/GettyImages

Федерер заговори по темата след успеха над Петер Гойовчик на Индиън Уелс като призна, че е "леко притеснен". "(Тенис) политиката е в размирици. Някои играчи не могат да се разберат, турнирите и играчите не са на едно и също мнение и това е настроението - не може да кажеш взривоопасно, но има известна несигурност."

Попитан, дали е бил питан за мнение по повод решението, Федерер отговори: "Опитах да се срещна с Новак в последния момент (преди срещата на борда). За съжаление той нямаше време. Трудно ми е да го разбера, но е окей. Определено той имаше доста неща за вършене около цялата история. Той предложи да се видим на следващия ден, но всичко вече беше решено."

"Искам да знам какъв бе мотивът. Какво според тях Кърмоуд не е свършил добре. Аз бях повече за него. В миналото е имало ситуации, в които е можело да се каже: 'той или тя просто трябва да си тръгне, това не се издържа', но случаят с Кърмоуд не е такъв."

"Трябва да помисля, дали не трябва отново да се включа повече в решенията в бъдеще заради смисъла на тура. Защото много бяха зад Кърмоуд. Не всички имат еднакви приоритети. Някои мислят основно за пари, други за турнирния календар, други имат повече правомощия, това винаги е голямата история."

Надал също изрази подкрепа за Кърмоуд след успеха си над Джаред Доналдсън. "Мое решение беше да стоя извън политиката", започна Надал, който се оттегли от съвета на играчите през 2012-а. "Но в същото време съм разочарован, че никой не дойде и не обясни защо, какви са истинските причини Крис да не продължи да ръководи нашия спорт."

"Хората, които са в съвета, в крайна сметка представляват останалите играчи. Те не представляват само собствените си мнения. Обикновено трябва да попитат играчите какво мислят преди да взимат толкова важно решение като това. Наистина се надявам да са се консултирали с останалите играчи. Ако са, чудесно. Но случаят не е такъв. Телефонът ми е с мен.  Така че никой не ми е писал да говори или да иска да чуе моите мисли за решението."

"Ако много играчи казват това, най-вероятно хората, които ръководят съвета, не са си свършили работата, защото те представляват нас, така че е нормално да ни питат за нашето мнение. Наистина вярвам, че след 17-18 години в този спорт най-вероятно имам добро виждане за нещата, които могат да работят добре, други неща, които не работят толкова добре. Бих бил щастлив да чуя защо това се случи и какво предстои сега."

Според конституцията на АТР, президентът има тригодишен мандат, но традиционно в края на втората година или се удължава, или прекратява. Първият президент на АТР през 1990 бе Марк Майлс, който запази позицията за 15 години. Оттогава е имало четирима президенти - Етиен дьо Вилиер, Адам Хелфант, Брад Дрюет (чийто престой бе прекратен заради тежко заболяване и в последствие почина б.р.) и сега Кърмоуд.

Крис Кърмоуд

източник: Gulliver/GettyImages