Роджър Федерер приключи своя сезон след загубата от Александър Зверев на полуфиналите на турнира на осемте най-добри в Лондон.

Маестрото приключи сезона с четири титли, с които увеличи актива си на 99 трофея на ниво АТР. Сред трофеите му най-ценен бе този от Аустрелиън Оупън, който бе негов №20 на ниво Голям шлем. Освен това швейцарецът се завърна под №1 в света.

Заради всичко това той сподели, че приема сезона си за исторически.

"Трябва да ви кажа, че съм много горд, че на 37 все още съм конкурентен и щастлив да играя тенис. От тази гледна точка колкото и да съм разочарован от този мач, ако направя крачка назад всъщност съм много щастлив от моя сезон", заяви Федерер.

"Това бе исторически сезон по някои причини. Върнах се под №1. За мен това беше огромен момент в живота ми и в моя живот, защото не съм вярвал, че отново ще го направя."

Федерер направи това след титлата си в Ротердам, преди която пък на Аустрелиън Оупън грабна трофей №20 от Големия шлем.

"Сампрас веднъж каза 'Ако спечелиш турнир от Големия шлем, сезонът е бил добър'. Така че сезонът ми започна страхотно. Играх много добре в Австралия отново. Така че нямам търпение да се завърна там след няколко месеца."

Федерер завърши сезона с 48 победи и 10 загуби. "Втората част от сезона можеше може би да бъде по-добра. Имах големи надежди както винаги. Щастлив съм, че си дадох възможности отново през втората част от сезона. Може би загубих няколко равностойни мачове, които можеха да променят нещата за мен."

Федерер остана на една титла от юбилейна №100 в кариерата си, но това не е фикс идея за него. "Не се нуждая, но не бих отказал. Ще дишам въздух и ако не я спечеля."

Маестрото ще завърши годината под №3, което значи, че за 14-и път в кариерата си е в топ 3 в края на сезона.

"Къде бях преди 5 години? Най-вероятно се съм се борил с болките в гърба през 2013, несигурен, дали изобщо ще се преборя с тях, защото ги имах за 4-5 месеца от сезона. Определено това разби тениса ми", признава швейцарецът.

"Тук се радвам на добра добър сезон физически, спечелих още един Шлем, върнах се под №1. Така че да, това е много, много позитивен сезон. Най-вероятно и аз така ще гледам на него назад във времето."

Относно загубата от Зверев, сподели: "Малко разочарован съм, защото вярвам, че бях близо. Това ме кара да продължавам, да вярвам, че ще победя отново. Това е зареждащо в известен смисъл. Но понеже знам, че можех да спечеля, съм и разочарован, защото се целя високо, което е нормално. Като цяло съм щастлив как се разви сезонът ми. Има много позитиви, честно казано. Вълнувам се за следващия сезон."