Надпреварите в Бризбейн за мъже и жени винаги са били важна част от календара преди Откритото първенство на Австралия. Това важи особено за мъжкия турнир, където дори самият Роджър Федерер е вдигал титлата в австралийския град. Григор Димитров също бе шампион от  събитието през 2017 година, което е от категория  ATP 250. 
 
Заради пандемията от коронавирус обаче, организаторите срещат сериозни трудности. През 2021 година турнирът изобщо не се проведе, а съществува  сериозна  опасност той да бъде отменен и през 2022-а. От надпреварата в Бризбейн изразиха своите опасения и заявиха, че са изключително притеснени за бъдещето на състезанието като цяло, тъй като случаите на  COVID-19 в Австралия отново започнаха да нарастват. 
 
„Много е трудно да обявим тази новина, но със съжаление съобщаваме, че съществува сериозен риск за провеждането на турнира в Бризбейн през 2022 година. Това събитие винаги е било посещавано от световния тенис елит при мъжете и жените и ние сме изключително разочаровани. 
 
Случаите на коронавирус в страната се повишават и е напълно възможно просто да не получим разрешение за провеждането на надпреварата. Все пак продължаваме да се надяваме, че ще успеем да се справим, но обикновено по това време вече сме  стартирали подготовка, а сега ситуацията не е такава. Ще бъде доста неприятно за всички, ако за втора поредна година се наложи да отменим един от най-сериозните турнири преди началото на  Australian open.  Бризбейн е важна част от тенис календара, а и както добре знаем, нашият град трябва да бъде готов за Олимпийските игри през 2032 година. Докато има надежда, ще се борим, но поне на този етап не сме оптимистично настроени“, коментираха от управата на турнира, който традиционно се провежда в началото на месец януари.