Стефанос Циципас е новият шампион на Финалите на АТП! 21-годишният гърк спечели най-голяма титла в кариерата си, надвивайки Доминик Тийм след над 2 часа и половина зрелищна битка в Лондон. В отделните части Стефанос се наложи с 6:7(6), 6:2, 7:6(4). През миналата есен младокът се поздрави с успеха на младежките Финали в Милано, а сега стори същото при мъжете.

Първият сет вървеше гейм за гейм, в който двамата финалисти сервираха солидно, не даваха много възможности на съперника и това доведе до логичния тайбрек. В него по-събран се оказа австриецът, който успя да надделее с 8 на 6 точки.

Драматично загубената първа част обаче не се отрази по никакъв начин на балканеца, който се окопити и заигра на още по-високо ниво. Той проби цели 2 пъти подаването на Тийм и изравни сетовете за 6:2.

Решителният трети сет отново показа най-доброто и от двамата. Циципас се оказа по-стабилният от двамата и осъществи ранен пробив във втория сервис гейм на Доминик. Преднината му обаче не се задържа дълго и по-опитният му опонент успя да върне брейка за 3:3.

Тенденцията от разнообразно сервиране, миксирано с размяна на дълбоки удари гарантираше успешно представяне на собствено подаване от двамата до края на сета. Тайбрек трябваше да излъчи шампиона. Световният №5 направи поредица от грешки и набързо изостана с 1:4 точки. Носителят на 5 титли през този сезон обаче не бе казал последната си дума и се върна отново в играта, наваксвайки пасива за 4:4. Това сякаш събуди южния ни съсед, който осъзна, че работата все още не е свършена. Той се мобилизира в тези последни минути на сблъсъка, на свой ред направи серия от 3 поредни точки, а с това завоюва и най-големия трофей в кариерата си.

Интересен факт е, че това е първият случай от 2006 година насам, когато спорът за титлата се решава между двама играчи с еднорък бекхенд. Преди 13 години Роджър Федерер и Джеймс Блейк бяха от двете страни на мрежата в тази роля.

Младият представител на новото поколение е поредният дебютант на турнира, който вдига купата над главата си, след като преди 2 години същото стори Григор Димитров.

Това бе седми мач между двамата тенисисти, а Циципас се поздрави с трети успех в новосформираното съперничество. Гъркът стана най-младият шампион от 2001 година насам (и изобщо шестият най-млад в 50-годишната история на състезанието), когато Лейтън Хюит триумфира на 20-годишна възраст.