Петкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис. Водачът в световната ранглиста Федерер загуби от поставения под номер 6 Томаш Бердих (Чехия) с 6:7(1), 4:6, 6:3, 3:6 и не успя да стигне до полуфиналите в Ню Йорк за първи път от 2003 година.

„Не можеше да бъде по-добре. Чувството е страхотно. Има нещо в моята игра, което с което той има трудности. Може би по някакъв начин го изкарвам от комфортната му зона, в която той обича да бъде на корта“, заяви Бердих.

Федерер пък не успя да скрие разочарованието си. Той дойде на Флашинг Медоус като един от най-сериозните фаворити след триумфа си на Уимбълдън през юли.

„В много моменти от този мач нещата просто не се получаваха. Мачът беше много разочароващ за мен“, каза 31-годишният швейцарец, който е рекордьор със 17 титли от Големия шлем.

„Имах невероятно лято. Наистина се надявах да изляза на корта и да направя солиден мач. Не успях и затова съм малко разстроен“, допълни той.

Федерер допусна 40 непредизвикани грешки срещу 21 на съперника си и това се оказа решаващо. Бердих също така сервираше по-добре. Той наниза 14 аса и спечели 80 процента от точките при първото си подаване.

Швейцарецът започна отлично мача с пробив още в първия гейм, но Бердих изравни за 3:3, след което спечели тайбрека убедително със 7:1 точки.

Във втората част чехът тотално доминираше. Той поведе с 5:2, допусна пробив, но все пак взе сета. Федерер обърна третата част от 1:3 с пет поредни гейма, но в четвъртия сет той допусна фатален пробив за 3:5 и Бердих се възползва.

Следващият съперник на чеха ще бъде олимпийския шампион Анди Мъри (Великобритания).

Поставеният под номер 3 Мъри постигна изключителен обрат срещу хърватина Марин Чилич. Британецът изоставаше със сет и 1:5 във втория, но стигна до крайната победа с 3:6, 7:6(4), 6:2, 6:0, след като взе последните 11 гейма в мача.

„Не стартирах добре. Той имаше предимство, но в края на втория сет започна да се изнервя. След това аз играх страхотно до края“, коментира Мъри.

Шампионът от 2009 година Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) победи местния любимец Анди Родик с 6:7(1), 7:6(4), 6:2, 6:4 и сложи край на състезателната кариера на американеца, който по-рано обяви, че това ще бъде последният му турнир като професионален тенисист.

Мачът беше доигран тази нощ, след като беше прекъснат заради дъжд при 1:0 точки за Родик в тайбрека на първия сет. 30-годишният американец, шампион в НЮ Йорк през 2003 година,

стартира отлично и спечели шест от първите седем разигравания, с което и първия сет.

Втората част отново стигна до тайбрек, но в него Дел Потро триумфира със 7:4 точки. До края аржентинецът доминираше. Той поведе с 4:0 гейма в третия сет, а в четвъртия реализира единствения пробив за 3:2 и до края нямаше проблеми.

„Обичам всяка минута от кариерата ми. Пътят беше дълъг с много триумфи и разочарования, с много велики моменти“, заяви през сълзи след края на срещата Родик.

Американецът стигна още веднъж до финал в Ню Йорк, както и три пъти до спора за титлата на Уимбълдън, но във всички случаи беше победен от швейцареца Роджър Федерер.

На полуфиналите пък Дел Потро ще се изправи срещу защитаващия титлата си Новак Джокович (Сърбия). Джокович нямаше почти никакви проблеми срещу Станислас Вавринка (Швейцария), който се отказа в началото на третия сет при резултат 6:4, 6:1, 3:1 в полза на сърбина.