Шампионката от 2006 година Мария Шарапова (Русия) се класира за полуфиналте на Откритото първенство на САЩ по тенис. Поставената под номер 3 Шарапова победи французойката Марион Бартоли с 3:6, 6:3, 6:4.

Двубоят беше довършен късно снощи след ден прекъсване заради дъжд. Бартоли, която за първи път достигна до четвъртфиналите в Ню Йорк, стартира доиграването с аванс от 4:0. Тя допусна пробив още при първото си подаване, след което Шарапова намали до 2:4, но до края на първия сет двете задържаха геймовете, в които сервираха, което позволи на французойката да поведе в резултата. След размяна на ранни пробиви във втората част рускинята проби отново в осмия гейм и това се оказа достатъчно за успеха.

В третия сет двете отново размениха по един пробив в началото, след което Шарапова спечели подаването на съперничката си за 5:4 и затвори мача при собствен сервис. Така рускинята се класира за полуфиналите в Ню Йорк за първи път от шест години.

„Отлагането на мача заради дъжда ми даде достатъчно време, за да преосмисля нещата. Вчера започнах някак унило, а тя играеше много здраво. През нощта спах добре и днес отново бях на линия за битка. От доста време не съм била в тази фаза на турнира, така че малко помощ не беше излишн“, заяви шампионката от Ролан Гарос през този сезон, която има 12 победи в 12 трисетови мача през годината.

Шарапова, която завърши мача с 44 печеливши удара, ще играе срещу номер 1 в света Виктория Азаренка (Беларус) на полуфиналите. Тя ще търси реванш от Азаренка за катастрофално загубените финали на Откритото първенство на Австралия и в Индиън Уелс.

„Предизвикателството е сериозно. Хубавото е, че ще имам ден за почивка. Тя ме победи много лесно в последните ни две срещи, но се надявам да взема моя реванш и то на турнир от Големия шлем“, каза Шарапова.

Трикратната победителка Серина (Уилямс) се нуждаеше от само 58 минути, за да сломи съпротивата на Ана Иванович (Сърбия) с 6:1, 6:3. Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Уилямс пласира 12 аса и общо 26 печеливши удара срещу само 9 на Иванович, която на осминафиналите отстрани най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова.

Американката, която не допусна пробив в срещата, очаква на полуфиналите Сара Ерани. Ерани победи в изцяло италиански сблъсък добрата си приятелка и партньорка на двойки Роберта Винчи с 6:2, 6:4.

„Трудно е да играеш четвъртфинал срещу най-добрата ти приятелка. Познаваме се отлично, играли сме заедно толкова много пъти. Беше ми странно да я виждам от другата страна на мрежата“, коментира Ерани, която е вицешампионка от Ролан Гарос за тази година.