Женската тенис асоциация (УТА) призна, че условията, при които се провежда Финалният турнир за сезона в Канкун не са перфектни.

Почти всички от осемте състезателки, които участват в надпреварата на сингъл, изрази публично недоволство от състоянието на корта и цялостната организация на надпреварата.

"Разбирам, че не сте щастливи да бъдете тук в Канкун. Мога да ви уверя, че вашето недоволство е чуто. Рабираме, че това не е перфектното състезание, условията са предизвикателни и УТА трябва да поеме отговорност за това", заявява шефът на организацията Стийв Саймън в писмо до състезателки, което Спортс Илюстрейтед публикува.

В последно време Женската тенис асоциация търпи почти постоянни критики. Не е тайна, че финансовото състояние на женския тур не е никак добро, което поставя под все по-голяма въпросителна самостоятелното съществуване на асоциацията. В същото време голяма част от женските турнири преминават при доста слаба посещаемост, а Канкун не прави никакво изключение. Мексиканският курорт бе избран за домакин на Финалите в последния възможен момент, а кортът, на който се играят срещите, бе завършен едва ден преди старта на надпреварата. Лошите метеорологични условия в последните дни допълнително влошиха ситуацията около провеждането на турнира.