Фигурата на Ана Курникова винаги се е считала за еталон в тениса. Уви, днес неотразимото тяло на секссимвола вече изглежда не толкова привлекателно според някои, особено, след рязкото отслабване на бившата спортистка през последните месеци.

Появиха се дори слухове, че причината за това е заболяване от анорексия. Според специалистите, то се получава в следствие на силно желание за отслабване, прилагане на строги диети, физически упражнения, употребата на слабителни медикаменти и др.

Според част от руските таблиоди е възможно Ана да се е страхувала да не натрупа излишни килограми след отказването си от тениса, тъй като при нея склонността да напълнява е видима.

Друга версия – Курникова е имала намерението да се върне в професионалния тенис, а това е била причината да опита да се върне в кондиция. По времето когато рускинята се състезаваше бе около 56 кг, при ръст 173 см.

Не веднъж Ана е била питана от журналисти, какво се случва с фигурата й: „По природа съм висока и слаба, но когато започнах да се състезавам натрупах мускулна маса. Прекарвах на корта по шест часа на ден, но вече не тренирам и тялото ми се промени”, бе отговорът на Курникова.

Според последната версия, болестта на рускинята се е задълбочила след раздялата й с певеца Енрике Иглесиас.