Австралийката Саманта Стосър се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис за втора поредна година.

Поставената под номер 7 Стосър отстрани водачката в схемата и шампионка от 2002 година Серена Уилямс (САЩ) с 6:2, 6:7(2), 8:6 след 2:24 часа игра.

Двубоят започна равностойно, но след 2:2 австралийката взе пет поредни гейма, като в част от серията спечели 17 последователни точки.

Уилямс нямаше отговор на силната игра на съперничката си и допусна нов пробив в осмия гейм. Веднага след това Стосър сервираше за мача, но за първи път допусна колебание и позволи на американката да игравни. В последвалия тайбрек Уилямс взе ранна преднина от 3:0 и до края нямаше проблеми.

Третият решителен сет стартира с пробив за Стосър, но американката успя бързо да изравни за 1:1. Играта продължи равностойно с лек превес на австралийката, който тя успя да реализира с пробив за 7:6. В 14-ия гейм Стосър не трепна и със солидни сервиси и прецизни удари от форхенд стигна на триумфа.

Уилямс пласира 13 аса, но допусна и общо 46 непредизвикани грешки, което се оказа фатално.

В същото време Стосър допусна почти два пъти по-малко грешки и след 30 уинъра заслужено победи.

Така австралийката ще срещне номер 4 Йелена Янкович от Сърбия.

Янкович по-рано днес се наложи над състезаващата се за Казахстан рускиня Ярослава Шведова със 7:5, 6:4 и за трети път ще играе на полуфинал на "Ролан Гарос" след 2007 и 2008 година.