Арина Сабаленка, Ига Швьонтек и Коко Гоф продължават на полуфиналите на финалния турнир на Женската тенис асоциация (УТА) в Канкун (Мексико) с награден фонд 9 милиона долара.

Гоф спечели битката между две от шампионките от Големия шлем този сезон, побеждавайки Маркета Вондроушова (Чехия) с 5:7, 6:7(4), 6:3 в последния кръг от група "Четумал", която се проведе при доста ветровито време.

Победата сложи край на надеждите на шампионката от "Уимбълдън" да продължи към полуфиналите. Гоф е първата тийнейджърка, който влиза във финалната четворка на шампионата на УТА след Каролине Возняцки през 2009 година.

Ига Швьонтек затвърди позицията си на победителка в групата, след като спечели убедително срещу поставената под номер 6 Онс Жабюр (Тунис) с 6:1, 6:2, за да стигне до трети успех от три двубоя.

Арина Сабаленка също се класира за полуфиналите след успех срещу Елена Рибакина (Казахстан) с 6:2, 3:6, 6:3 в група ""Бакалар".

Сабаленка вече е една крачка от завършване като номер 1 в края на годината и ако спечели съботния си полуфинален мач, тя ще си го осигури. Ако обаче беларускинята загуби в събота, а Ига Швьонтек продължи и спечели титлата, полякинята ще си върне на най-високото място в ранглистата, което държеше в продължение на 75 седмици, но загуби след Откритото първенство на САЩ.

Американката Джесика Пегула е другата полуфиналистка от тази група.

"Беше наистина тежка битка при наистина тежки условия. Много съм щастлива, че успях да спечеля тази победа, независимо от всичко", каза Сабаленка за двудневния мач, който продължи 2:27 часа.

Срещата започна в четвъртък вечерта, но беше прекъсвана няколко пъти заради дъжд и отложена за следващия ден малко след 23:30 часа, когато Сабаленка водеше с 6:2, 3:5. Двете се върнаха в корта около 16 часа по-късно, а в рамките на само две минути Рибакина изравни резултата.

В третата част Сабаленка направи два пробива и затвори двубоя с четвъртия си мачбол.

На полуфиналите тя ще играе срещу номер 2 в света Ига Швьонтек, а американките Коко Гоф и Джесика Пегула ще излъчат другата финалистка. /БТА