Латвийската тенисистка Елена Остапенко се класира за финала на силния турнир в Маями. На полуфиналите шампионката от Ролан Гарос за миналата година се наложи със 7:6(1), 6:3 над квалификантката Даниел Колинс (САЩ). 20-годишната Остапенко се справи със своята съперничка за час и 39 минути игра, с което стана най-младата финалистка в надпреварата от 2009 година насам, когато 19-годишната Виктория Азаренка триумфира с титлата.

Новата тенис сензация - от безплатните кортове до (не)очакваната слава

След много оспорван първи сет, в който двете тенисистки си размениха по общо по два пробива, латвийката успя да поведе, след като спечели тайбрека със 7:1.

Във втория сет Остапенко реализира ранен пробив още в откриващия гейм, а впоследствие затвърди преднината си за 2-0. До края на сета шестата поставена успя за втори път да спечели сервис гейма на своята съперничка и да затвори мача при 6-3 в своя полза.

В спора за титлата тя ще се изправи срещу представителката на домакините – шампионката от Откритото първенство на САЩ Слоун Стивънс, която победи Виктория Азаренка с 3-6, 6-2, 6-1. Иначе с класирането си за финала Остапенко със сигурност ще се изкачи с една позиция в световната ранглиста и от следващия понеделник ще е под номер 4. /БГНЕС