Даниел Колинс е била на само 6 години, когато Винъс Уилямс печели Уимбълдън за първи път през 2000 година. По това време Колинс тъкмо започва да играе тенис и в по-голямата част от следващите две десетилетия Винъс и сестра ѝ Серина са истинското вдъхновение за Колинс, една от талантливите американски тенисистки в момента.

Е, в сряда Колинс излезе на централния корт на "Крендън Парк" в май-големия мач в кариерата си до този момент, срещу своя идол Винъс Уилямс. Резултатът - 6:2, 6:3 за Колинс и първи полуфинал за нея на WTA турнир, идващ на един от най-силните надпревари извън тези от Големия шлем.

Непозната американка шокира Винъс и е на полуфинал в Маями

Това е поредна сериозна стъпка за Колинс, която през януари спечели турнир в Нюпорт и достигна до осминафиналите в Индиън Уелс. Тенис специалистите извън САЩ, познаващи добре играта на Колинс, бяха малцина до съвсем скоро, но всички бяха категорични, че въпреки че Винъс е идол за 24-годишната тенисистка, тя ще излезе без грам притеснение и ще приложи агресивната си игра. И бяха прави.

Но откъде се появи изведнъж Колинс, която започна годината на 160-о място, но с изявите си в последните седмици ще се доближи до топ 50. И то при загуба в полуфинала с Йелена Остапенко. При успех пък я очаква място в топ 40. Колинс израства в среда, която не предвещава светло тенис бъдеще. Освен това за нея на първо място винаги е било образованието. Това я кара и първо да завърши колеж преди да започне своята професионална кариера.

Американката трябваше да мине през квалификации, за да стигне до основната схема. В пресявките тя преодоля две съпернички в по два сета преди да победи Ирина-Камелия Бегу, №16 в схемата Коко Вандеуей, Дона Векич и Моника Пуиг преди да стигне и до успеха над Винъс. Трите ѝ мача преди това завършваха в по три сета като неизменно решителната част бе с категоричен успех на Колинс - 6:1 срещу Вандеуей, 6:1 срещу Векич и 6:2 срещу Пуиг.

Колинс споделя, че е наследила своето желание и работна етикa от баща си Уолтър, който цял живот е бил озеленител и на 80 години продължава да работи всеки ден. Майка ѝ Кейти пък е учител на предучилищни групи. Нито един от тях не е бил в колеж и Колинс споделя, че тази среда я е направила още по-решена да завърши колеж. "Моят баща е най-големият работохолик. И при двамата ми родители нищо не е получено наготово. Техните възможности, растейки, са били различни от моите възможности, и съм им благодарна, че направиха всичко възможно за мен."

Бащата на Колинс е обичал да играе тенис, но е далеч от професионален треньор. Родителите ѝ имали малко общо със скъпия свят на тениса и детската подготовка, да не говорим за елитни академии и ходене по турнири, което води до високите нива на играта.

Но след като научава за сестрите Уилямс, Колинс е убедена, че може да пробие в тениса дори и играейки на обществени кортове. Като дете тя играе неуморно на местните кортове в Сейнт Питърбърг, търсейки съперници. "Стари хора", както самата тя ги описва, я канят да се присъедини към тях и така се научава да играе на двойки.

Между 8 и 12 години, тя сама си организира програма за развитие. Постоянно пита възрастни хора на средна възраст на кортовете, дали биха играли с нея. Обикновено те се съгласяват и когато вече е на 12, Колинс побеждава дори и най-добрите от тях. "Това ме научи да бъда умна и използваща правилно ресурсите. Да бъда малък възрастен."

Родителите ѝ я водят на няколко лагера и някои треньори помагат. Забелязвайки я, няколко големи университета ѝ предлагат стипендия. Тя избира Вирджиния заради комбинацията от добра спортна и академична програма. През 2014-а Колинс печели колежанската титла, но отказва възможността да стане професионалистка, защото смята, че най-голямата ѝ победа ще бъде да завърши. Тя го прави през 2016-а, когато печели и втората си колежанска титла на сингъл.

А колкото и да е научила на корта, Колинс вярва, че здравата ѝ работа в класната стая и дипломата в задния джоб са това, което ѝ дава предимство в мачовете. "Да притежавам диплома от топ университет, ми дава спокойствие в критичните моменти на големите мачове, намалявайки част от напрежението, което съперничките може да усещат."

"Дава ти спокойствие, знаейки, че не е на живот и смърт. Ако тенисът не се получи, ако се контузя, ще бъда ок. Ще мога да си намеря работа и ще мога да си намеря добра работа. Отидох в добър университет и работих здраво. Мога да изляза на корта с много по-различна перспектива от хората, които не са били в колеж, и да опитам да оползотворя потенциала в пълна степен."