Третата в света Симона Халеп се беше устремила към финала на силния турнир в Маями, преди тропическият дъжд да осуети плановете ѝ в мача с Каролина Плишкова. Епичният сблъсък на две от най-силните тенисистки в момента завърши с успех на чехкинята и в събота тя ще спори за отличието с изненадата Ашли Барти. 

Румънката падна с 5:7, 1:6, но огромната заслуга за това изглежда не толкова във феноменалната игра на съперничката ѝ, колкото на дъждовната пауза. Защото първият сет се развиваше точно по вкуса на бившата номер едно. 

След бърза размяна на пробиви в средата му, Халеп успя да запише все пак един повече с междинна пауза за държд и впоследствие да го затвърди при 5:3. Точно тогава обачетя сякаш рухна и последва феноменална серия за Плишкова след подновяването му. 

Чехкинята записа цели девет поредни гейма, с които успя не само да обърне първия сет до 5:3, но и да поведе с необратимото 5:0 във втория. Тогава пак дъждът прекъсна мача за дълго, след подновяването му Халеп взе само един гейм и в крайна сметка загуби с 1:6 и се прости с участие във финала. 

Ако беше победила в тази среща, румънката щеше да се върне на върха на световната ранглиста, но сега там ще остане Наоми Осака, която се представи много слабо на турнирите в Индиън Уелс и Маями, но успя да устиска върха. 

В другия полуфинал Ашли Барти се справи с изненадата от Естония Анет Контавейт след 6:3, 6:3. И двата сета протекоха огледално. В тях балтийката взимаше ранен аванс, но след третия гейм в своя полза беше неузнаваема и губеше. Така австралийката стигна до финала, а спорът ѝ с Плишкова е в събота вечерта.