Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова замина заедно с националния отбор за ФЕД Къп за Израел.

Там Цвети, Елица Костова, Изабелла Шиникова и Диа Евтимова ще представят страната ни в група I на зона Европа/Африка на неофициалното световно отборно първенство за жени.

Надпреварата ще се проведе от 3 до 7 февруари в Ейлат, а българките са в Група D и ще се изправят срещу Унгария, Белгия и Латвия.

"Ако трябва да сме реалисти, шансовете ни не са много големи. Както всяка година, отборите, срещу които ще играем, са доста сериозни. Разбира се, ще дадем най-доброто, на което сме способни и мисля, че оставане в групата ще е един добър резултат, но се борим и за нещо повече, разбира се", коментира Пиронкова за шансовете на тима ни. "В нашата група най-трудният отбор е Белгия."

Пиронкова бе категорична, че в лагера на България има страхотен отборен дух, момичетата работят добре заедно и няма проблеми.

Относно отказа на Григор Димитров да участва на ATP турнира в София, тя отбеляза: "Не мога да говоря от името на Григор, не мога и да го критикувам. Не знам каква е ситуацията с него и защо е предпочел да не участва на този турнир. Разбира се, всички са разочаровани, всички искаха да го видят, щеше да бъде хубаво, ако беше дошъл в България, за да играе на този турнир, но в крайна сметка, явно така е преценил. По принцип програмата се прави в началото на годината, но във всеки един момент може да се направят промени. Пак казвам, решението си е негово".

Тя определи турнира в София за мъже като нещо страхотно за българските фенове на тениса, които според Цвети вече са много.

Пиронкова изпадна от топ 90 на световната ранглиста след Откритото първенство на Австралия, факт, който коментира философски: "Малшанс в края на миналия сезон. В последните 5-6 турнира, в които участвах, отпадах още в първия кръг. Беше малко фрустриращо, защото почти във всеки мач, ако не мачбол, то имах поне сетбол. Всеки мач беше в три сета, изключително оспорвани срещи играх тогава. Това може би рани самочувствието ми до някаква степен. В началото на този сезон пък имах доста точки да защитавам. Не успях да ги защитя и затова се получи така. Но в тениса е така, всяка година имаш да защитаваш точки и има предпоставки за такива промени в ранглистата. Не ми се случва за първи път, така че това не е нещо, което ме притеснява толкова силно, но наистина искам да направя наколко по-силни турнира, които да ми дадат по-добро самочувствие".

След Фед Къп, на Цвети и предстои турнир в Дубай, след това Доха, а после идват турнирите в Индиън Уелс и Маями. "Няма да гоня някакво класиране в ранглистата този сезон, по-скоро ми се иска да стигам по-далеч в турнирите - втори, трети кръг, 1/4-финал, 1/2-финал… На такива постижения се надявам, за това работя, но каквото сабя покаже, ще видим", завърши Пиронкова.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS