Националния отбор на България по тенис за жени утре сутрин заминава за Израел и по-специално за курорта на Червено море Ейлат, където до 7 фувруари ще участва на турнира Фед къп. Първата ракета на страната ни Цветана Пиронкова (№78 в света) за поредна година играе в тим заедно с Елица Костова, Изабела Шиникова и Диа Евтимова. Капитан на отбора ни на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени е Дора Рангелова.

Неофициалното световно отбор първенство по тенис за жени в група І на зона Европа/Африка се завръща в Израел след като последните две години бе в Будапеща. България попадна при жребия тази година в група Д заедно с още три тима - Унгария, Белгия и Латвия.

Първите съперници че не са познати на тима ни като опоненти във Фед Къп, а най-сериозното име сред тях е първата ракета на Белгия Алисън Ван Уйтванк, която е под №43 в световната ранглиста. Начело на Латвия пък е 81-вата в света Йелена Остапенко. Най-добра в състава на Унтерия е 230-тата в ранглистата Река Лука Яни.

Турнирът Фед къп в Ейлат има две групи от по три тима и два потока с по четири отбора. Победителят от нашата група Д ще спори след това с победителя от поток Б, където фаворит е тимът на Великобритания с капитан майката на Анди Мъри – Джуди Мъри. През 2013 година България вече игра в Ейлат с британките, но загуби.

С капитана на България Дора Рангелова се срещаме в неделя сутрин в Арена Армеец след тренировката на сина й Димитър Кузманов за турнира ATP 25 София оупън. Ето както сподели пред Гонг тя за Фед Къп:

Винаги отиваме с амбиция да играем максимално добре и да се класираме максимално напред. Надявам се и тази година момичетата да покажат максимално най-доброто, на което са способни. Израел ни е познат, вече за 4-та година. Подготвени, мотивирани и в настроение сме.

По-трудно е, че сме в група с още три тима най-малкото защото ще трябва да играем на най-добро ниво в три поредни дни. Но мисля ,че отборът ни е много опитен, вече девета поредна година са заедно. Обиграни са и с настроение.

Момичетата са добре здравословно. Отборът ни знае как да е отбор и да играе заедно. Това е много важно защото тенисът е индивидуален спорт и първите години бе доста трудно и на момичетата да се адаптират към отборния дух. След толкова години вече изградихме така важния отборен дух и това ни е голямото предимство. Дано да имаме късмет и се надявам на добри резултати.

Хубавото е, че изградихме приятелски взаимоотношения в тима ни. В началото беше трудно защото всеки е малко егоист в тениса. Сега има приятелска атмосфера в състава ни, има и уважение, което е много важно. За това с огромно удоволствие тръгвам за Израел, заобиколена от префесионалистки на висок спортен форум.

Относно възможността ако България спечели групата си да играе с Великобритания с капитан майката на Анди Мъри – Джуди, аз вече имах такъв сблъсък с нея именно в Ейлат. Говови сме за такъв сблъсък! Даже за нас ще бъде предизвикателство и удоволствие. Дано да стигнем до такъв мач с Великобритания на Мъри. Джуди е много земна жена и аз бях очудено от това първата година в Израел. Всичко е възможно в спорта, но най-важното е, че ние сме готови за битка и за най-доброто от себе си.

Не страдам от това, че няма да гледам сина ми на турнира в София. Той си е поел по своя път, но ще следя резултатите му на живо. Ще се спрява с напрежението и на двете места.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS