Петра Квитова от Чехия се класира за първи път в кариерата си за финала на турнира по тенис на твърди кортове в Доха (Катар) с награден фонд от 3.173 милиона долара.

Поставената под номер 16 Квитова победи в драматичен мач водачката в световната ранглиста Каролине Возняцки (Дания) с 3:6, 7:6(3), 7:5 след малко повече от два часа и половина игра.

Возняцки, вицешампионка в надпреварата от миналия сезон, взе първия сет след решаващ брейк в осмия гейм.

Датчанката на три пъти излизаше с пробив напред и във втората част, като при 5:4 и при 6:5 сервираше за победата, но дори не успя да достигне до мачбол. В последвалия тайбрек тя дръпна с 3:1, но Квитова направи серия от шест поредни точки и изравни резултата.

Третата част започна равностойно до 4:4, когато чехкинята проби и сервираше за мача, но не успя. Веднага след това тя отново реализира брейк и при втория опит успя да затвори мача със собствен сервис.

Турнирът в Доха ще има нова шампионка, тъй като Квитова ще играе в утрешния мач за титлата срещу номер 4 Гарбине Мугуруса (Испания), която също достигна за първи път до финала след отказването на шампионката от 2014 година и втора поставена Симона Халеп (Румъния) заради травма на крака./ БТА