Белгийската Ким Клайстерс се класира за полуфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис и направи нова крачка към защита на титлата си от миналия сезон.

Поставената под номер Клайстерс се наложи над петата в схемата Саманта Стосър (Австралия) с 6:4, 5:7, 6:3 в драматичен мач, за да запише 19-ата си поредна победа на "Флашинг Медоус".

Двубоят продължи почти два часа, а белгийката стигна до успеха, въпреки че направи 43 непредизвикани грешки, със 7 повече от съперничката си. Двете тенисистки бяха максимално от силния вятър и имаха проблеми при сервирането, като си размениха общо 15 пробива.

Клайстерс изоставаше с пробив при 2:3 в третия сет, но спечели следващите четири гейма, а с това и мача.

"През всичките десет дни условията за игра са много тежки и е трудно да свикнеш с този вятър. Всеки един мач е истинска битка не само със съперничката ти, но и с времето. Радвам се, че все пак успях да стигна до победата. В края на третия сет играх

по-агресивно и това ми помогна. Не сервирах така, както ми се искаше, но най-важното е, че продължавам напред", каза белгийката, която спечели надпреварата и през 2005 година.

За място на финала тя ще срещне друга двукратна шампионка Винъс Уилямс от САЩ.

Поставената под номер 3 Уилямс, която спечели турнира през 2000 и 2001 година, отстрани шампионката от "Ролан Гарос" Франческа Скиавоне (Италия) със 7:6(5), 6:4 и за осми път в кариерата си ще играе на полуфинал в Ню Йорк, информира БТА.

Двете си размениха по два пробива в първия сет. В последвалия тайбрек 30-годишната американка поведе с 4:0 и удържа аванса си.

Във втората част Уилямс поведе с 4:1, а при 5:3 сервираше за мача, но се провали.

Американката все пак стигна до крайната победа с нов пробив в десетия гейм, с който затвори мача след 1:54 час игра.

"Радвам се, че в решаващите моменти успях да вдигна нивото си на игра. Тя също игра силно и направи някои страхотни удари. Обичам да играя с Франческа. Мачовете с нея винаги са добри, а най-важното е, че аз ги печеля", коментира Уилямс, която записа осма победа в осем срещи с италианката.