Йелена Янкович (Сърбия) ще завърши годината като номер 1 в световната ранглиста по тенис при жените.

До края остава само шампионатът на УТА в Доха с участието на осемте най-силни тенисистки, но независимо от неговия изход сръбкинята ще запази лидерската си позиция.

В момента Янкович е на върха с актив от 4555 точки, който е достатъчен, за да не бъде изместена от следващите я Динара Сафина (Русия) - 3782 точки и Серена Уилямс (САЩ) - 3716 точки.

"Това бе невероятна година за мен. Тренирах много упорито, за да постигна голямата цел - номер 1 в света. Там искам и да остана", заяви Янкович.

За първи път 23-годишната тенисистка застана на върха на 11 август, но само за една седмица. По-късно - на 6-и октомври, тя отново оглави световната ранглиста.

Останалите, които бяха начело през годината, са Жюстин Енен (Белгия) преди да се откаже - 20 седмици, Ана Иванович (Сърбия) - 12 седмици, Мария Шарапова (Русия) - 3 седмици и Серина Уилямс (САЩ) - 4 седмици.

Интересно е, че Йелена Янкович, която спечели четири титли през тази година, все още не е печелила турнир от Големия шлем.

Тя загуби финала на Ю Ес Оупън срещу Серина Уилямс и на полуфиналите на Откритите първенства на Австралия и на Франция от бъдещите шампионки съответно Мария Шарапова и Ана Иванович.

Решаващо за първото й място в света бяха победите й на три поредни турнира през септември и октомври - в Пекин, Щутгарт и Москва.