Победите в турнирите от Големия шлем в САЩ и Австралия изстреляха японската тенисистка Наоми Осака на второ място в класацията на Форбс за най-добре платените спортистки, а лидер продължава да бъде американката Серина Уилямс. 23-кратната шампионка оглави листата за четвърти пореден път с годишни приходи в размер на 29.2 милиона долара срещу 24.3-те милиона за Осака, която обаче печели най-вече извън корта.

Преди победата си в Ню Йорк преди година, Осака, която е с майка от Япония и баща с произход от САЩ и Хаити, изкарваше само 1.5 милиона долара извън корта годишно, а сега тази сума възлиза на 16 милиона. Тя обаче не попадна в топ 100 на най-добре платените спортисти, а Уилямс го направи с 63-о място в сборната класация.

Форбс съставя класацията си на базата на наградни фондове, заплати, бонуси и други финансови приходи между 1-и юни 2018-а и 1-и юли тази година. По тези показатели американската футболистка Алекс Морган е най-добре платената спортистка извън тениса с 5.8 милиона. Въпреки че получава най-много в женския футбол, тя е твърде далеч от 127-те милиона долара, които Лионел Меси е изкарал през последната година и с които оглавява сборната класация на Форбс.

Интересно е, че в топ 15 на най-добре платените спортистки попадат 12 тенисистки. 13-а е индийската бадминтонистка П. В. Синдху с 5.5 милиона долара на година, а тайландската голфърка Ария Джутанугарн допълва челните 15.