Един от младите таланти, който направи страхотно впечатление в навечерието на US Open, отпадна в осминафиналите на турнира в Ню Йорк. Това е канадският тийнейджър Денис Шаповалов. 

Младокът преклони глава пред далеч по-опитния от него испанец Пабло Карено-Буста. Но той оказа сериозна съпротива на 12-ия в схемата и отпадна едва след три завързани тайбрека. 

Мачът продължи точно три часа, като беше изключително равностоен. В първия сет Шаповалов изглеждаше близо до успеха. Той поведе с пробив за 4:2 и при 5:3 в своя полза сервираше за 1:0. Но тогава Карено-Буста върна пробива. 

В 12-ия гейм на тази част канадецът имаше три сетбола на подаването на съперника си, но ги пропиля. И така се стигна до тайбрек, в който испанецът дръпна с 6:1 и всичко беше предрешено. В крайна сметка след 7:2 поведе с 1:0. 

Във втория сет Карено-Буста е този, който може повече да съжалява, че не взе успеха преди тайбрека. Той поведе с пробив за 3:1 и го затвърди. Но Шаповалов го върна в деветия гейм и пак всичко впоследствие трябваше да се реши от тайбрек. В него младокът направи грешки при две от подаванията си и падна с 4:7. 

Решителният трети сет започна по-добре за Шаповалов, който поведе с пробив за 2:0 и го затвърди при 3:0. Но испанецът го върна и изравни до 3:3. Всичко вървеше гейм за гейм до тайбрека, в който отново 12-ият в схемата показа повече хладнокръвие и с по-богатия си опит направи два ранни минипробива, поведе с 4:0 и затвори гейма, сета и мача при 7:3. 

След този успех Пабло Карено-Буста си гарантира първи четвъртфинал на US Open, а там ще спори с победителя от срещата между французина Лука Пуй и аржентинеца Диего Шварцман.