Мария Шарапова се класира за трета поредна година на финал на Ролан Гарос. Седмата в основната схема рускиня победи 18-ата Южени Бушар (Канада) с 4:6, 7:5, 6:2.

Шарапова за трети път през тази година спечели мач, след като губи първия сет. По този начин тя направи и личен рекорд от 19 поредни трисетови мача, които е спечелила, в турнирите от Големия шлем.

През миналата година тя загуби на финала от Серена Уилямс (САЩ), но триумфира година по-рано - през 2012-а.

20-годишната канадка Бушар игра едва за втори път на Ролан Гарос. Миналата година при дебюта й отново отпадна от Шарапова, но във втория кръг на турнира.

Рускинята не успя да намери правилния сервис до самия край, като в целия мач допусна девет двойни грешки и четири пъти позволи да бъде пробита при подаването. Но това беше

компенсирано с много добрата игра с крака, отличното движение на корта и точното връщане на топките на Бушар. Бушар излезе напред още в третия гейм, при първата си възможност и веднага направи 3:1. Канадката завърши мача със серия от 12 спечелени при 17 възможности за точки.

В началото на втория сет двете си размениха по един пробив, като картината се повтори и още един път по-късно в гейма. Но съвсем накрая Шарапова проби за трети път Бушар и изравни сетовете на 1:1.

В третия сет по-опитната рускиня успя да наложи волята си в третия, повеждайки с 3:1 след ранен пробив. В 6-ия гейм на този сет Бушар спаси четири мач-пойнта преди миналогодишната вицешампионка да завърши мача с форхенд.

По-късно днес трябва да стане ясна и втората финалистка в турнира, като една срещу друга излизат Симона Халеп (Румъния), 4-а в схемата, и 28-ата Андреа Петкович (Германия)./ БТА