Тенисисти от Русия и Беларус са включени в списъка със заявки за Откритото първенство на Австралия, което ще се проведе от 16 до 29 януари 2023 година, съобщават организаторите.

Списъкът с участниците се сформира според мястото в световната ранглиста на Асоциацията на професионалистите тенисисти (АТП) и Женската тенис асоциация (УТА). Даниил Медведев и Андрей Рубльов са в списъка съответно под номер седми и осми. В схемата са още Карен Хачанов, Аслан Карацев и Роман Сафиулин. Начело на списъка е първата ракета в света Карлос Алкарас от Испания.

В списъка за участие в женския турнир са Дария Касаткина, Вероника Кудерметова, Екатерина Александрова, Людмила Самсонова, Анастасия Павлюченкова, Анастасия Потапова, Анна Калинская, Евгения Родина, Анна Блинкова, Камила Рахимова, Варвара Грачьова. Номер 1 в схемата е лидерката в световната ранглиста Ига Шьонтек от Полша.

Руските и беларуските тенисисти ще се състезават в неутрален статут.

На 1 март Международната федерация по тенис (ITF) прекрати членството на Русия и Беларус и отмени турнирите в тези страни, а на 14 март потвърди изключването на отборите на двете държави от Купа "Дейвис" и "Били Джийн Кинг Къп". УТА и АТП позволиха на руски и беларуски тенисисти да участват в турнири под тяхна егида с неутрален статут. Организаторите на "Уимбълдън" обаче не допуснаха тези състезатели в турнира през тази година, за което АТП глоби организаторите с 1 милион долара.