Невероятен, изумителен Григор Димитров сътвори един от най-запомнящите се обрати в своята кариера, след като успя да елиминира Александър Долгополов в третия кръг на "Уимбълдън" след победа в пет сета! 

Българската звезда изоставаше на два пъти в течение на гладиаторския сблъсък с украинеца, но успя да надиграе опонента си с 6:7 (3), 6:4, 2:6, 6:4, 6:1 за почти 3 часа на корт номер 1 в „Ол Инглънд Клъб“. Така Димитров продължи да пише историята на най-успешното си участие в турнира от Големия шлем и стигна до 1/8-финалите, където го чака аржентинецът Леонардо Майер.

Началото на мача не бе от най-силните за Димитров, който в първия сервис гейм допусна доста грешки. Те улесниха Долгополов, който достигна до две поредни точки за пробив. Тук началният удар на българина влезе в действие и му помогна да се измъкне от неприятната ситуация. Украинецът също показа известни колебания, когато се зае да сервира за първи път, а след това Григор отново спечели подаването си за 2:1.

В петия гейм родния тенисист отново сам се постави в трудна ситуация. Григор водеше с 30:0, но като че ли отново загуби концентрация и даде нов шанс на съперника си да пробие. Долгополов не успя да се възползва, а Димитров поведе с 3:2.

Оттам нататък първият сет продължи да се движи без проблеми за сервиращите, като и 25-годишният украинец, и Гришо не срещаха трудности да печелят подаванията си. Двамата очевидно събираха сили за тайбрека, който почна с минипробив за 19-ия в света Долгополов. Григор опита да върне точката със серия от дълбоки удари, но само даде аванс от 0:2 на опонента си. Макар на свой ред хасковлията да спечели при подаване на украинеца, две разконцентрирани негови изяви изведоха Долгополов напред с 4:1. Със солидна игра роденият в Киев тенисист прибави нови две точки към аванса си, след което се наложи със 7:3.

Вторият сет бързо пое в същата посока, като за разлика от предишния този път и двамата започнаха да атакуват по-често към мрежата. Промяната в стратегиите доведе до няколко много атрактивни отигравания, но те нямаше как да скрият впечатлението, че Долгополов започна да печели по-лесно сервис геймовете си в сравнение с Григор. Въпреки това пробивите все още липсваха.

Чак в седмия гейм на втората част Димитров буквално извоюва първата си точка за пробив. Долгополов имаше аванс от 30:0, но за първи път показа по-големи пукнатини в играта си. Украинецът прати няколко топки в аут, но все пак отрази възможността пред Гришо. Той обаче скоро си отвори нова вратичка, а първата двойна грешка за 21-ия в схемата позволи на нашето момче да поведе с 4:3. Битката обаче не беше приключила и с поредна доза премерени удари от дъното на корта Долгополов направи всичко по силите си, за да затрудни Григор. Българинът не трепна и заложи на началния си удар, за дръпне с 5:3. В решителния си сервис гейм 23-годишният хасковлия отпусна само една точка на Долгополов и изравни резултата след 6:4 гейма.

Третият сет обаче донесе ужасяващ старт за Григор. Две двойни грешки на нашия тенесист донесоха аванс от 40:15 в полза на украинеца, който бе спечелил и откриващия гейм. Сервисът на Димитров се завърна, за да докара нещата за равенство, но в решителните разигравания той допусна много леки грешки и след две равенства Долгополов постигна първия си пробив в мача. Последва експресен сервис гейм за 25-годишния киевчанин за 3:0.

В петия гейм Григор пропусна чудесен момент да върне пробива, след като поведе с 30:0, а по-късно получи и предимство след равенството, до което се добра Долгополов. Няколко зле пласирани удара обаче помогнаха на украинеца да съхрани преднината си - 4:1.

В седмия Гришо пак бе на точка от това да заличи допуснатият пробив, след като от 15:40 стигна до равенство и пълен обрат. В най-важните моменти обаче сервисът на Долгополов функционираше без грешка и го преведе през трудностите. Развръзката се отрази много негативно на Димитров, който буквално се срина при своя начален удар и позволи на Долгополов отново да поведе при сетовете.

Разочарованието на Григор бе доловимо и при старта на четвъртата част, когато хасковлията бе на косъм да допусне втори пореден пробив. Той трябваше да отрази две последователни възможности за противника си, което не бе никак лека задача. От другата страна на мрежата Долгополов продължаваше да праща обезсърчителни сигнали с изключително хладнокръвната си игра.

Седмият гейм можеше да наруши спокойното темпо на мача, след като премина през множество обрати и дори пропуснат брейкбол за Гришо. В крайна сметка бомбените сервиси на Долгополов отново наклониха везните в негова полза, а след това Гришо спечели подаването си за 4:4.

Последва нов драматичен сблъсък при сервис на украинеца. Още при 30:40 имаше Димитров можеше да осъществи дългоочаквания пробив, но не съумя. Противникът му отрази още един брейкбол преди да сбърка фатално, като не отигра при мрежата параболичен  минаващ удар на Григор, който кацна върху основната линия. Вече с началния удар на своя страна хасковлията си осигури три поредни точки за изравняване на резултата, но нов срив доведе нещата до дюс. Два уникални сервиса обаче отказаха Долгополов и мачът влезе в пети сет.

Петият сет започна със скоростна размяна на сервис геймове, преди Димитров да дочака важна грешка от страна на Долгополов. При 40:40 украинецът прати елементарен наглед бекхенд от центъра на корта право в мрежата, а след това опита си да пласира дълбок форхенд направи аут по ширина. Григор убедително затвърди пробива за 3:1, а още в следващия гейм получи два поредни шанса за пробив. Първият бе отразен от Долгополов с хубава атака към мрежата, но след това Гришо вкара противника в продължително разиграване и грешката дойде - 4:1.

Оттук нататък връщане за Долгополов в мача нямаше и Григор го показа ясно. Българинът тотално доминираше над обезверения си съперник, като приключи срещата с красив унинър от форхенд по скъсения диагонал.

Така за втори път в кариерата си хасковлията ще остане в турнир от Големия шлем за неговата втора седмица, когато ще бъде срещата и с Майер. Южноамериканецът по-рано днес надигра руснака Андрей Кузнецов с 6:4, 7:6 (1), 6:3. Това ще бъде първи сблъсък между двамата, като 188-сантиметровият аржентинец заема 64-ото място в световната ранглиста на сингъл.