В сферата на "особено внимание" на турнира от Големия шлем по тенис Уимбълдън са попаднали 12 състезатели, които са в списъка на топ 50 на АТР. Според британската преса, която се позовава на официални източници, въпросните състезатели ще бъдат следени, тъй като има подозрение за тяхно участие в схеми за уреждане на мачове, в това число и за печалби от залагания.

В този списък са състезатели от Русия, Аржентина, Италия, Испания и други страни, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, цитирайки пресата на Острова. Както съобщил на журналисти един от разследващите, пожелал анонимност, ние проявяваме интерес към определен кръг тенисисти. Би било наивно да се смята, че след залагането на огромни суми в букмейкърски къщи, някой няма да се изкуши да използва цялата тази схема в своя полза.

Според информации, в момента върви разследване на обстоятелствата около мача в турнира в Холандия между Оскар Ернандес (Испания) и Даниел Колерер (Австрия), по времето на който са били регистрирани необичайни залагания в особено големи размери. Също така е под въпрос феърплеят в един от мачовете в турнира в Кицбюел през миналия месец. След мача през април на турнира от сериите Мастърс в Монако между французина Жан-Рене Лиснар и Кристоф Рьошю (Белгия) няколко букмейкърски къщи отказаха да изплащат печалби за победителя.

Данните, публикациите в пресата и разпечатки от движението на коефициенти в мачовете, както и всякакви материали по случая, са предадени на комисар Джеф Рийс от Скотланд Ярд, който работи в системата на английската полиция вече 32 години. Той си заслужи репутацията на честен и безкомпромисен в борбата с корупцията, след като разби схема за манипулиране на мачове в крикета.