Стан Вавринка е четвъртфиналист на Ролан Гарос след невероятно тенис шоу срещу Стефанос Циципас. Швейцарецът, който в предишния кръг отстрани Григор Димитров, триумфира след 7:6(6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6 в мач, продължил 5 часа и 9 минути, с което се превърна в четвъртия най-дълъг в историята на Ролан Гарос.

За Вавринка това е първи четвъртфинал в Големия шлем от Ролан Гарос 2017 насам, когато изигра втория си финал в Париж. Сега за него предстои швейцарско дерби с Роджър Федерер, който се справи за по-малко от два часа срещу Леонардо Майер. Вавринка има само 3 победи в 25 двубоя с Маестрото.

До момента Вавринка и Циципас пък не бяха играли помежду си, но очакванията на тенис феновете бяха напълно оправдани, защото двамата изиграха мача на турнира поне до този момент.

20-годишният грък се пропука първи като направи двойка грешка на сетбол, за да подари откриващия сет на съперника си, който бе мощно подкрепян от публиката на "Сюзан Ленглен". Във втория сет обаче Циципас отговори с три пробива и изравни резултата след 7:5.

Двамата постоянно увеличаваха нивото си като бекхендите им бяха почти безупречни. Вавринка отрази три брейкбола в началото на третия сет, а след това постигна ключов пробив, с който се доближи до успеха. Циципас обаче беше по-добрият в четвъртия сет и вкара двубоя в решителна пета част.

А двамата бяха запазили най-доброто именно за нея. Циципас имаше предимството, но не успя да реализира нито един от осемте си шанса за пробив. Вавринка показа забележително спокойствие в тези ситуации, а неговият момент дойде при 7:6, когато стигна до два мачбола. При втория от трудна ситуация швейцарецът прати форхенд към линията, Циципас остави топката, но тя закачи линията и това сложи край на епичния сблъсък.