Първата изненада за деня на Ролан Гарос вече е факт. Един от фаворитите на втория за годината турнир от Големия шлем отпадна още на осминафиналите. Става въпрос за осмия поставен в схемата Милош Раонич. 

Канадецът изненадващо преклони глава пред 55-ия в света Алберт Рамос. При това победата на испанеца беше повече от убедителна - 3:0 (6:2, 6:4, 6:4). Така той намери място сред най-добрите осем в Париж. 

Раонич беше неузнаваем, а и единственото му класно оръжие - сервисът - не беше особено ефективно. В първия сет той не можеше въобще да го вкара в употреба и въпреки че поведе с 1:0 гейма, позволи на съперника си да запише пет поредни на своята сметка и да го пробие на два пъти. В крайна сметка Рамос победи с 6:2 и дръпна с 1:0 сета. 

Във втората част изглеждаше, че Раонич намира формата си и проби за 2:0. Това доста често му е достатъчно, за да спечели сет, но допусна автоматичен рибрейк. Рамос проби и за втори път в деветия гейм, след което спечели и подаването си, за да поведе с 2:0 сета след 6:4. 

В последната част на канадеца му се налагаше неколкократно да спасява точки за пробив, но в крайна сметка рухна в предпоследния гейм и беше пробит. Интересното е, че имаше възможност да върне пробива, но брейкболът му беше спасен и в крайна сметка Рамос реализира третия си мачбол, за да изхвърли осмия в схемата. 

В следващия кръг испанецът може да се изправи срещу миналогодишния победител Стан Вавринка, който спори за място в Топ 8 с екзекутора на Григор Димитров - Виктор Троицки.