Бившата водачка в световната ранглиста по тенис Серина Уилямс може да попадне сред поставените в основната схема на Откритото първенство на САЩ, което започва в края на август. Организаторите на турнира от Големия шлем в Ню Йорк ще променят правилника си, като занапред ще се вземат предвид завръщащите се след майчинство състезателки.

"Смятаме, че е правилно да направим нещо за майките, които се завръщат на корта", коментира президентът на асоциацията на САЩ по тенис Катрина Адамс. Уилямс беше номер 1 в света, когато се оттегли от професионалния Тур, за да роди дъщеря си Алексис Олипмия през септември миналата година. Тя поднови кариерата си през март, но заради дългото отсъствие в момента заема 183-ото място в класацията на УТА. 

36-годишната американка беше сред непоставените на "Ролан Гарос", където достигна до четвъртия кръг преди да се откаже заради разтежение на гръден мускул. В Турнирите от шлема поставените 32 в основната схема се определят основно от моментната световна ранглиста, а играчите, завръщащи се след дълги контузии или майчинство, не ползват "защитен ранкинг", както в други състезания. Уилямс има 23 титли на сингъл от Големия шлем, шест от които в Ню Йорк.