Защитаващият титлата си Станислас Вавринка победи петият поставен в схемата Кей Нишикори, за да се класира за полуфиналите на Откритото първенство по тенис на Австралия. Швейцарецът извоюва чиста победа над най-добрия азиатски играч, която приключи с повече от драматичен тайбрек – 6:3, 6:4, 7:6 (6).

В него 29-годишният Вавринка пропиля пет поредни точки за спечелване на срещата, но в крайна сметка с 20-ия си ас подпечата победата.

Тъкмо началният удар беше ключът в мача, като Нишикори беше доста нестабилен при подаването и в първите два сета почти нямаше сервис гейм, който да мине без точка за пробив пред противника. Вавринка реализира такъв още в четвъртия гейм на двубоя, а след това пропусна други две възможности, които бяха със стойността на сетбол, преди да затвори частта на свой сервис.

Вторият сет се разви по сходен начин, като един пробив беше достатъчен за швейцареца. Той го стори в петия гейм, а след това го затвърди за 4:2, след което за Нишикори нямаше обратен път.

Третият сет предложи най-много атракция, като в два поредни гейма двамата тенесисти си размениха пробиви на нула. Първо Вавринка неочаквано рухна и изостана с 0:2, ала бързо се окопити и изравни геймовете.

Противниците като че ли постигнаха договорка да изчакат тайбрека, който започна с 4:0 и 6:1 за Вавринка. Дойде още един срив в играта на европееца, което позволи на Нишикори да отрази пет последователни мачбола. Тъкмо когато публиката предчувстваше обрата, японецът рискува с къса топка, която обаче спря във филето и падна в собственото му поле – 7:6 за Вавринка. Сервисът премина при швейцареца, който със силно и прецизно изпълнение не позволи изобщо да се стигне до разиграване.

В полуфиналите шампионът ще чака за съперник победителя от сблъсъка между световния номер 1 Новак Джокович и канадецът Милош Раонич.