Защитаващата титлата си Гарбине Мугуруса от Испания отпадна сензационно от турнира по тенис "Уимбълдън, след като отстъпи на Алисън ван Уйтванк и по този начин остави в надпреварата само една от челните шест в схемата. Белгийката, която заема 47-о място в ранглистата на АТП, спечели с 5:7, 6:2, 6:1 за първата си победа над съперничка от топ 10.

След като Мугуруса отпадна, от челната десетка на турнира останаха само поставената под номер 1 Симона Халеп, Каролина Плишкова (7) и Медисън Кийс (10). А са изминали само два кръга.

Мугуруса и Ван Уйтванк изиграха пет гейма без пробив, но грешките започнаха да се редят една след друга в последствие. Двете си размениха по един брейк до 4:3 в полза на белгийката, а след като испанката изравни в осмия гейм, последваха още два пробива. Мугуруса направи разликата в 11-я гейм с ново спечелено подаване на Ван Уйтванк, за да затвори сета на собствен сервис и при 40:0.

Ван Уйтванк загуби подаването си на старта на втория сет, но Мугуруса върна услугата и двете останаха равни до четвъртия гейм. Белгийката поведе с 3:2 на собствен сервис и до края спечели два пробива, като не позволи на съперничката й да вземе повече геймове. Ситуацията не се промени и в последния сет, в който Мугуруса спечели само един гейм на собствен сервис, допусна два пробива и не отрази още първото разиграване за мача.

"Знаех, че ако й позволя да играе по нейния си начин, ще загубя. Така че рискувах. Може и да изглеждах спокойна, но отвътре направо горях", каза белгийката след края на срещата.
Мугуруса призна, че това не е бил нейният ден: "Тя поемаше много рискове и това й помогна. Аз пък бях много далеч от обичайното ми ниво. Жалко", добави испанката. /БТА