Сестрите Уилямс преодоляха съперничките си в първия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, като номер 1 в света Серена се нуждаеше от 63 минути за 6:3, 6:3 над рускинята Екатерина Макарова, номер 29 в ранглистата.

Винъс, която е номер 6, спря Катерина Козлова (Украйна) с 6:2, 5:7, 6:4. Серена за момента изглежда отново претендент номер 1, а при успех за нея това ще бъде 23-и трофей от Големия шлем. Към короната обаче посягат Анжелик Кербер (Германия), Габрине Мугуруса (Испания) и полякинята Агнешка Радванска. Серена пък изравни рекорд на Щефи Граф от 186 седмици на върха в класацията на WTA.

"Не съм играла много агресивно, нормални сервиси, нормално представяне като за първи кръг, обясни 34-годишната Серена, след като направи 12 аса срещу Макарова.

29-ата в схемата Ана Иванович (Сърбия) приключи още в 1-ия кръг, като това е за втора поредна година. Тя отстъпи с 6:7 (4), 1:6 на Дениса Алертова (Чехия).

Иванович, която е бивша номер 1 в ранглистата и шампионка от Ролан Гарос 2008, в момента е 31-а по сила. Тя сервираше за спечелване на първия сет при 6:5, но допусна пробив и след това отстъпи в тайБрека. Накрая завърши мача с 41 непредизвикани и 7 двойни грешки.

Иванович е достигала пет пъти до четвърти кръг или по-нагоре в Ю Ес Оупън, докато за Алертова победата е сериозно постижение и тя ще играе във втори кръг на Голям шлем едва за втори път.

Номер 5 Симона Халеп (Румъния) преодоля доста лесно Кирстен Флипкенс (Белгия) и отива напред след 6:0, 6:2. Халеп поведе с 6:0, 5:0 преди да даде малко аванс на противничката си под одобрителните възгласи на легендата в гимнастиката Надя Команечи, също румънка.

Халеп заяви, че е далече от перфектната форма, която търси, но е вкарала 69 процента от първи сервис и е взела 12 от 15 възможни точки на мрежата. Следващата й съперничка Луцие Шафаржова (Чехия), която отстрани Дария Гаврилова с 6:4, 6:4.

Напред продължават Агнешка Радванска, номер 4, както и Каролина Плишкова (10) и Карла Суарес Наваро (11). Радванска победи Джесика Пегула с 6:1, 6:1, а Плишкова отнесе София Кенин (САЩ) с 6:4, 6:3. Суарес Наваро пък отстрани бразилката Телиана Перейра с 6:0, 6:0./БТА