Серина Уилямс-Наоми Осака! Това е финалът на US Open 2018 при дамите!

Това стана ясно след изиграните полуфинали тази нощ, в които Осака отстрани финалистката от 2017-а Медисън Кийс след 6:2, 6:4, а Серина се разправи с Анастасия Севастова с 6:3, 6:0.

В най-младия полуфинал в Ню Йорк от близо десетилетие, 20-годишната Осака пренаписа историята на японския тенис, превръщайки се в първата тенисистка от азиатската държава, която достига до финал на US Open.

Изобщо не си личеше, че Осака играе своя първи полуфинал. Много прецизен тенис и спасени 13 брейкбола донесоха първа нейна победа в четири мача с американката.

"Странно е, защото не съм побеждавала никога Медисън. Тя е толкова добра. Просто опитах да мисля, че никога не съм била преди в такава ситуация, много съм щастлива", сподели Осака, която е дъщеря на японска майка и баща от Хаити, а е израснала в САЩ.

Двете бяха играли в Ню Йорк и преди 2 години в трети кръг, когато Осака водеше с 5:1 в третия сет, но накрая загуби в тайбрек. 2 години по-късно обаче Осака вкара 70% от първите си сервиси и се възползва от три от четирите си възможности на начален удар на съперничката.

И докато за Осака това ще бъде първи финал от Големия шлем, то Серина Уилямс стигна своя 31-и.

Севастова, която е първата латвийка на полуфинал на турнир от такова ниво, нанесе първия удар и поведе с 2:0. Само че Уилямс спечели 12 от следващите 13 гейма, за да стигне до комфортния успех в деветия си пореден полуфинал на "Флъшинг Медоус".

Така притежателката на общо 74 титли вече е само на една победа от изравняване на рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем. На 36 години и 349 дни тя е третата най-възрастна финалистка в Големия шлем, а при успех в събота ще подобри собствения си рекорд за най-възрастна шампионка.