Световната номер 1 в тениса при дамите Серена Уилямс сътвори страхотен обрат срещу испанката Гарбине Мугуруса на Откритото първенство на Австралия и се класира за четвъртфиналите. 24-ата поставена в схемата затрудни доста американката, която все пак се наложи с 2:6, 6:3, 6:2.

Началото на мача беше изненадващо, тъй като 21-годишната испанка изцяло диктуваше събитията на корта срещу далеч по-опитната си опонентка. Мугуруса пласираше добре ударите си и караше Уилямс да покрива целия корт, което доведе до много грешки в играта на фаворитката. Европейката реализира два пробива и макар да не беше много убедителна със своя начален удар, все пак спечели първия сет.

Следващата част започна с ранен пробив за 33-годишната Серена, който обаче тя не можа да затвърди и Мугуруса го върна. Постепенно колебанията при испанката станаха повече и Уилямс съумя да реализира втори пробив, който беше решаващ за изравняването на сетовете.

Откриващият гейм в последния сет беше маратонски и спечелването му беше това, което тласна американката към победата. След като удържа подаването си, Уилямс веднага проби Мугуруса, за да си осигури солидна преднина. В седмия гейм дойде още един пробив, за да може Серена да затвори срещата на свой начален удар.

Виктория Азаренка

източник: Gulliver/Getty Images

В четвъртфиналите по-малката от сестрите Уилямс ще срещне Доминика Цибулкова, която за втора поредна година се представя много силно. Словачката отстрани не кой да е, а другата голяма фаворитка за титлата – Виктория Азаренка (на снимката горе) с 6:2, 3:6, 6:3.

Битката продължи малко повече от 2 часа, в които 25-годишната Цибулкова наниза 44 уинъра и проби два пъти съперничката си в решаващия трети сет.

Така дребничката тенесистка продължава да мечтае за повторение на постижението си от миналогодишното издание на турнира, когато стигна до финала. Тогава обаче с титлата триумфира китайка На Ли.