Поставената под номер 7 Каролина Плишкова се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Чехкинята, четвъртфиналистка в предишните две издания на турнира, победи 27-ата в схемата Камила Джорджи от Италия с 6:4, 3:6, 6:2. Двубоят беше последен от програмата в женската схема и продължи 2:11 часа.

Чешката тенисистка направи пробив в петия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част победителката допусна три пробива и Джорджи изравни резултата. В решителния трети сет чехкинята поведе с 4:1 и с нов пробив в осмия гейм затвори мача.

В четвъртия кръг Плишкова ще играе с носителката на две титли от турнирите от Големия шлем и 18-а в схемата Гарбине Мугуруса от Испания, която елиминира Тимеа Бачински (Швейцария) със 7:6(5), 6:2 за близо два часа игра. Испанката спечели първия сет след тайбрек, а във втората част отстъпваше с 1:2, но след това взе пет поредни гейма.

Шампионката от Откритото първенство на САЩ по тенис Наоми Осака (Япония) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия. Поставената под номер 4 Осака победи 33-годишната Су-Вей Сие (Тайван) с 5:7, 6:4, 6:1 за 1:75 часа.

Японката загуби първия сет, но доминираше в следващите две части, а в третата даде само гейм на съперничката си. Осака дори беше предупредена от съдията на стола през първия сет, когато в момент на яд счупи ракетата си.

17-та поставена Медисън Кийс (САЩ), полуфиналистка в Мелбърн от 2015 година, също продължава напред след успех над 12-а в схемата Елизе Мертенс (Белгия) с 6:3, 6:2 за 73 минути. Кийс достига до втората седмица на турнира за четвърти път в кариерата си. В четвъртия кръг американката ще играе срещу шестата поставена Елина Свитолина от Украйна. /БТА