Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова загуби с 0:2 сета /2:6, 0:6/ от миналогодишната финалистка в Откритото първенство на Австралия Доминика Цибулкова във втория кръг в Мелбърн и отпадна от турнира. В десетото си участие в надпреварата Пиронкова отново не успя да преодолее втория кръг.

Българката имаше проблеми с подаването си и спечели само един свой сервис гейм в първия сет. Въпреки, че направи един пробив, Цвети Пиронкова отстъпи пред мощната и агресивна Цибулкова.

Реално първата ни ракета не игра лошо в първия сет, но Цибулкова бе непробиваема. Миналогодишната финалистка в Мелбърн сменяше умело ритъма в разиграванията, а на моменти и късметът бе в нейна полза. Цвети пък не успя да оползотвори шансовете, които имаше за нещо повече в мача.

Словачката контролираше двубоя и даде само два гейма на най-добрата ни тенисистка. Още при първото си сервиране Цветана Пиронкова допусна пробив. Българката спаси два геймбола при 40:15 за съперничката си, но Цибулкова се пак повежда с 2:0. Все пак Пиронкова бързо върна пробива и намали за 1:2, но последва нов пробив.

В петия гейм на свой ред Цвети Пиронкова бе близо до пробив, но словачката се измъкна и успя да спечели. Пиронкова спечели страхотно разиграване за 30:30, след което стигна до точка за пробив след двойна грешка на Цибулкова, но последва форхенд в мрежата.

Доминика Цибулкова

източник: Gulliver/GettyImages

Първият и единствен спечелен сервис гейм за първата ни ракета бе в средата на първия сет. След много оспорван гейм Пиронкова намали за 2:4, но Цибулкова реагира свекавично и дръпна с 5:2, а после затвори сета с 6:2 при сервис на Цвети.

Доминика Цибулкова бе още по-убедителна във втория сет, като се възползва от колебанията в играта на българката. Словачката доминираше в разиграванията и бързо поведе с 3:0. Поредният пробив дойде и така Цибулкова дръпна с 5:0. Пиронкова сервира за оставане в мача, но съперничката й бе безмилостна и приключи бързо двубой с 6:0 във втория сет и 2:0 в своя полза.

Словачката продължава да има превъзходство в двубоите срещу Цвети, като вече има осем победи срещу само една за първата ни ракета.

Пиронкова взима 70 точки за световната ранглиста след участието си на Откритото първенство на Австралия. Сега на първата ни ракета в женския тенис й предстоят мачове с българския тим за турнира Фед къп в Будапеща през февруари.