Бившата номер 1 в света Наоми Осака ще излезе извън първите 80 в световната ранглиста при жените, след като защитата на титлата ѝ на Australian Open приключи едва в третия кръг на турнира.

Четирикратната шампионка в турнирите от Големия шлем в момента се намира на 14-о място в класацията на WTA, но ще отбележи допълнителен регрес след ранното си отпадане в Мелбърн. Японката пропиля два мачбола в петък срещу 60-та в света Аманда Анисимова от САЩ за загуба с 6-4, 3-6, 6-7 (5-10), за да си гарантира сблъсък с първата в ранглистата и представителка на домакините Ашли Барти в осминафиналната фаза.

Gulliver/GettyImages
17 снимки

24-годишната Осака заяви, че „не е толкова притеснена“ от срива в ранглистата – за последен път тя беше под 80-та позиция през август 2016.

„Мисля, че ще се изкача до мястото, на което трябва да бъда, ако продължа да играя така през годината. Просто ще остана здраво стъпила на земята и ще продължа да работя усилено. Мисля, че ще стигна до мястото, на което искам да бъда“, коментира тя.

Японката преживя трудни последни шест месеца. Тя надви американката Дженифър Брейди в миналогодишния финал на Откритото първенство на Австралия, но след това се оттегли от Ролан Гарос, казвайки, че няма да дава пресконференции, за да защити психическото си състояние, и не участва на Уимбълдън. Тя си тръгна рано от US Open през септември и си взе неопределена почивка от тениса, разкривайки, че е страдала от депресия.