Един от най-старите и фундаментални принципи на тениса е необходимостта състезателите да взимат сами решенията си на корта.

Това обаче може в скоро време да бъде в миналото и играчите да разчитат на треньорите си за съвети в хода на мачовете си.

Ръководството на US Open обяви, че планира да експериментите с "коучинг" от трибуните по време на тазгодишното издание на последния турнир от Големия шлем. Това ще позволи на тенисистите да получават съвети от треньорите си между точките, колкото често искат.

В същото време Международната тенис федерация ITF без много шум въведе пробен период на даване на треньорски указания на корта в мачовете на младежите до 18 и до 16 години през този сезон. Този ход бе силно критикуван от Дейв Майли, ирландецът, който през септември ще се кандидатира за поста президент на ITF, заеман в момента от Дейвид Хагърти.

"Напълно несъгласен съм с треньорството на корта на юношеско ниво. Изграждаш житейски качества, когато учиш млади играчи да бъдат независими, издържливи и находчиви. Плюс има най-различни неравенства, които влизат в играта, когато някои хора могат да си позволят треньори, а други не. Имаш родители, които се намесват и цялото нещо има огромни негативи."

В дамските турнири под егидата на WTA треньорството на корта бе въведено през 2008-а като "пробен период", целящ да демонстрира вариативността в характерите и тактиките в играта. При дамите на почивките межди смяната на полетата и между сетовете треньорите имат право да слизат на корта и да говорят с възпитаничките си. До момента обаче в турнирите от Големия шлем това не е позволено и ясно се виждат проблеми при дамите, които разчитат прекалено много на външната помощ.

Голям критик на въвеждането на коучинга в тениса е и бившият №1 на Великобритания Тим Хенман, който е и един от членовете на "Ол Инглънд Тенис Клъб", който отговаря за Уимбълдън. "Говорих с 30 бивши играчи за използването на треньори по време на мачовете и никой не го подкрепя."

"Нещото, което ме притеснява, са промените на юношеско ниво. За мен това е в основата. ITF трябва да бъде пазител на играта, но те въвеждат лоши навици в тези деца преди изобщо да са стигнали до професионално ниво. Трябва да зависи от играча да се справи с проблем по време на мача. Едно от най-важните различия на тениса е, че е един срещу един, гладиаторски спорт."

Иначе решението на US Open идва след огромния скандал на финала при дамите през миналата година. Тогава съдията Карлос Рамос предупреди Серина Уилямс, че получава указания от треньора си Патрик Муратоглу. Това пък вбеси американката и доведе до невероятното ѝ избухване на корта, помрачило триумфа на Наоми Осака. Възможно е експериментът да последва и Australian Open през януари.

В същото време двата големи европейски турнира Уимбълдън и Ролан Гарос са твърдо против треньорските указания на корта. Така е възможна ситуация, при която турнирите от Големия шлем да имат различни правила по въпроса. 

Подобна е ситуацията в правилниците за решителните сетове в турнирите, където в четирите турнира има четири различни формата. Засега Ролан Гарос остава единственият турнир, при който в решителен сет няма тайбрек, а се играе до 2 гейма разлика. На Australian Open при решителен сет вече се играе тайбрек при 6:6, но до 10 точки. На US Open тайбрекът при 6:6 е стандартен до 7 точки. От тази година на Уимбълдън също ще има тайбрек до 7 точки в решителната част, но той би се случил, ако резултатът стигна до 12:12.