Бордът на Големия шлем (ГСБ) уеднакви последните сетове в четирите водещи надпревари и така най-оспорваните срещи ще завършват с тайбрек по системата на откритото първенство на Австралия, съобщава агенция "Ройтерс". Според новото правило, всеки равен мач до 6-6 в последната част ще се решава с тайбрек до десет точки и две преднина.

Ролан Гарос, който започва на 22 май, ще бъде първият турнир с новите правила. Откритото първенство на Франция до момента бе единствената надпревара от големите четири, която не завършваше с тайбрек. Мачовете продължаваха до разлика от два гейма и това предизвикаше невиждани маратони.

"Взехме това решение с цел уеднаквяване на правилата в турнирите от Големия шлем, подобряване на представянето на тенисистите и повишаване на интереса на зрителите. Това е временно правило, чието влияние ще изследваме през цялата година. То бе наложено след консултация с ИТФ, АТП и УТА", съобщават от ГСБ.

До момента всеки турнир от Големия шлем имаше различно правило за последния трети или пети сет. Мелбърн следваше 10-точковия тайбрек, а откритото първенство на САЩ бе с традиционен до седем и две преднина. От 2019 насам Уимбълдън използва тайбрек до седем, ако резултатът в последния сет стигне до 12-12 гейма.

Американецът Джон Иснър и французинът Никола Маю направиха най-дългия мач в историята в първия кръг на Уимбълдън през 2010. Двамата играха 11 часа и пет минути в рамките на три дни по старите правила, преди Иснър да спечели сета със 70:68.