Четирикратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира ца финала в тазгодишното издание на турнира от Големия шлем Ролан Гарос, който е с общ награден фонд 16,6 милиона евро. Във втората полуфинална среща днес той се наложи с 6:2, 6:3, 7:6 (8:6) над австриеца Юрген Мелцер.

На финала Надал ще се изправи срещу шведа Робин Сьодерлинг, когото победи миналата година в среща от четвъртия кръг. По-рано днес Сьодерлинг, поставен под номер 5 в схемата, елиминира чеха Томаш Бердих с 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:3.

Надал продължава да бъде без загубен сет в тазгодишното издание на турнира, а в последните си 38 мача на Ролан Гарос има едва едно поражение. Мелцер, който за първи път в кариерата си достига до полуфинал в състезание от Големия шлем, се опита да затрудни Надал с игра от линията.

Той беше близо до спечелване на третия сет, след като го вкара в тайбрек, но там продължи да играе рисково, както в по-голямата част от мача, и отстъпи. Надал получи подкрепата на по-голямата част от публиката. Той ще се стреми в неделя да стане вторият тенисист с пет титли от Откритото първенство на Франция. Легендарният швед Бьорн Борг има шест.