Бившата руска тенисистка Ана Чакветадзе разкри пред медиите детайли на ужасната нощ, която е променила целия и живот, а не само кариерата. Тогава световната №5 в света стана жертва на обир и насилие в къщата си в Москва.

Ана е била на 20 години, спечелила два турнира в WTA, както и четвъртфинали на Аустрелиън Оупън и Ронал Гарос, и 1/2-финал в Ю Ес Оупън. Тогава идва 17 декември 2007-а.

Завръщайки се в Москва, след като спечели трофей в Белгия със семейството си, тя и нейното семейство никога няма да забравят тази нощ.

„Бяхме страшно изморени и искахме да се приберем да спим. Случайно се събудих около три през нощта и видях около къщата ми пет мъже с маски и черни дрехи”, започна бившата тенисистка пред бразилски тенис подкаст.

„Чух ужасен вик от съседната стая. Знаех, че това е баща ми и започнах да се паникьосвам. Мислех, че това са последните моменти в нашите животи. Тези мъже бяха въоръжени и имаха пистолети и ножове. Нараняваха баща ми, а аз съм опитах да избягам, но ме хванаха. Вързаха ме толкова здраво, че ръцете ме боляха години наред. Родителите ми бяха принудени да отворят сейфа и те окрадоха всичко. След това баща ми трябваше да се оперира защото му бяха счупили рамото. Мисля, че това бе планиран обир, особено когато видяха, че спечелих скъп Ролекс в Белгия”, каза още Ана.

От този момент тенисът вече не съществува за Чакветадзе.

„Нямаше как да изпълня вече очакванията за 2008-а година. Всеки ден беше по-зле от предходния и мислех, че агонията никога няма да приключи. Загубих местата си в ранглистата, губих точки”.

Между 2009-а и 2010-а тя някак успя да се задържи в Топ 100, но през 2011-а се срина по време на мач с Каролина Вожняцки. Тя се оплака няколко пъти от световъртеж и приключи кариерата си на 26 години. Днес Ана е анализатор, има дъщеря на име Кира, на която изцяло е посветила живота си.

„Можеше да е по-зле. Благодарна съм, че оцелях тази нощ. Кой обаче знае каква кариера бих имала, ако всичко това не се беше случило”, завърши Ана Чакветадзе.