Дългоочакваната класика Роджър Федерер - Рафаел Надал на US Open отново няма да се състои! Причината затова се нарича Хуан Мартин дел Потро, който отстрани Маестрото след четирисетова битка от много висока класа - 7:5, 3:6, 7:6(8), 6:4.

В предишния кръг Кулата от Тандил трябваше да прави знаменит обрат от два сета пасив, както и да спасява два мачбола срещу Доминик Тийм, а срещу Федерер показа най-класния си тенис в повторение на финала от 2009 година, когато аржентинецът спечели единствената си титла от Големия шлем.

До този момент Федерер и Надал в пет случая бяха само на един мач от двубой помежду си на "Флашинг Медоус", но такъв отново няма да има. По този начин швейцарецът пропусна и шанса да се бори в директен сблъсък за първото място в ранглистата, както и шанса за 20-а титла от Големия шлем.

Дел Потро пък ще се изправи срещу Матадора в непредвидима битка за финала. До този момент испанецът води с 8:5 в преките двубои, но аржентинецът спечели последните им два мача, а през 2009 смачка Надал на полуфиналите с 6:2, 6:2, 6:2.

ДелПо и Федерер си размениха по един пробив в първите два сета, които бяха достатъчни за успеха в тях. Ключов се оказа третият сет, в който Кулата от Тандил поведе с пробив за 2:0, който обаче в последствие бе върнат. Стигна се до тайбрек, в който Федерер пропусна четири сетбола, ДелПо се възползва от първия си такъв и се доближи максимално до победата.

В четвъртата част аржентинецът увеличи още нивото, постигна решителен пробив, който швейцарецът така и не успя да върне.