Поставената под №13 и местна фаворитка Кристина Младенович стигна до неочаквано драматична победа в първия си мач на Ролан Гарос. Младенович вдигна победоносно ръце след 3:6, 6:3, 9:7 срещу американката Дженифър Брейди.

След достигането до финалите в Щутгарт и Мадрид, Младенович е голямата надежда затова да донесе първи трофей от Големия шлем на Франция след Марион Бартоли на Уимбълдън 2013 и първи на Ролан Гарос от Мери Пиърс в началото на века.

Болки в гърба обаче можеха да сложат ранен край на надеждите. При 0:3 в първия сет тя получи медицински таймаут, а след мача призна, че е мислела и за отказване.

Младенович се пребори за успех във втория сет, след което в решителния отново губеше с 0:3 преди да вземе четири последователни гейма и за първи път да поведе в резултата.

Брейди не се отказа и веднага върна пробива, а след това на два пъти постигаше рибрейк, когато съперничката ѝ сервираше за мача.

В крайна сметка обаче след почти 3 часа игра Младенович стигна до успеха. За нея няма да става по-лесно, тъй като в следващия кръг ще срещне финалистката в Париж от 2012 година Сара Ерани.

В същото време две поставени американки напуснаха турнира още в първи кръг. Лоурън Дейвис бе надиграна от германката Карина Витхьофт  с 2:6, 6:3, 6:3. Коко Вандевег пък напусна Ролан Гарос след 1:6, 4:6 срещу Магдалена Рибарикова.

Мугуруса преодоля първи кръг на Ролан Гарос