Четирикратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за финала в тазгодишното издание на турнира от Големия шлем Ролан Гарос, който е с общ награден фонд 16,6 милиона евро. Във втората полуфинална среща днес той се наложи с 6:2, 6:3, 7:6 (8:6) над австриеца Юрген Мелцер.

На финала Надал ще се изправи срещу шведа Робин Сьодерлинг, който го победи миналата година в среща от четвъртия кръг. По-рано днес Сьодерлинг, поставен под номер 5 в схемата, елиминира чеха Томаш Бердих с 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:3. За Сьодерлинг участието на финала е второ подред. 

"Сьодерлинг играе много добре в турнира до тук. Знам, че трябва да дам най-доброто от себе си на финала, каза Надал, който има пет финала в Париж в последните шест години. Ще видим какво ще стане в неделя. Но при всички случаи ще бъде труден мач."

За Надал победата е равностойна на челно място в ранглистата в седмицата след Откритото първенство на Франция. Както и Бердих, австриецът Мелцер също за първи път достигна до полуфинал в турнир от Големия шлем. "За мене нещата се развиха доста добре. Може би отвън е изглеждало, че имам трудности срещу Надал, но аз съм доволен. Доволен съм както от тази среща, така и от представянето си като цяло, каза австриецът след срещата.