Световният номер едно в мъжкия тенис Рафаел Надал показа за пореден път, че е просто непобедим, когато става въпрос за Ролан Гарос. 28-годишният испанец взе 9-та си титла от Откритото първенство на Франция. 

На финала той победи Новак Джокович в спиращ дъха мач с 3:1 сета. Рафа изоставаше с 0:1 след 3:6, но после взе следващите три сета със 7:5, 6:2 и 6:4, за да запише името си в историята на турнира като победител за рекордния девети път. 

С този успех Надал си гарантира лидерската позиция в ранглистата, която беше застрашена именно от Джокера. Така поредните му титли от Ролан Гарос станаха пет, а испанецът записа името си в историята с още две постижения. 

Първото е, че стана единственият тенисист, който печели поне една титла от Големия шлем в продължение на десет години подред. Той вече има 14 трофея от Големия шлем, с което се изравни с втория в тази ранглиста Пийт Сампрас. Лидер е Роджър Федерер със 17. 

Мачът започна по идеален начин за Джокович и изглеждаше, че може да детронира Краля на клея. Първият сет вървеше без пробив до осмия гейм, когато Джокера взе подаването на съперника, удържа своя сервис и поведе с 1:0 сета. 

Във втората част продължи равностойната игра, както всъщност беше и през целия мач. Надал реализира няколко страхотни топки, сърбинът не остана по-назад, но до първи пробив стигна световният номер при 4:2. Ноле успя веднага да го върне и нещата вървяха към тайбрек. 

При 6:5 за себе си обаче испанецът успя да реализира още един пробив и да затвори частта в своя полза, изравнявайки и резултата в сетовете до 1:1. Най-убедителен Надал беше в третата част. Тогава той беше неудържим и след два пробива затвори при 6:2 и поведе с 2:1. 

Четвъртата част беше истински маратон. Двамата показаха всичко най-добро от себе си, а до пробив отново първи стигна Надал. Той поведе за 4:2, но отново не успя да го удържи. Все пак при 5:4 за себе си испанецът получи нов шанс за пробив. Тогава Джокович направи двойна грешка и му подари мача след 210-минутна битка.