Превърналият се в последните три години в класически сблъсък между Рафаел Надал и Новак Джокович ще се състои за пореден път на финала на "Ролан Гарос". Битката между тенис титаните е и битка за лични рекорди.

Матадора гони деветата си титла от Откритото първенство на "Франция" и общо 14-а от Големия шлем. Ноле пък се стреми към това да стане осмият тенисист в историята с Голям шлем, тоест с победи и в четирите главни турнира през сезона.

Сблъсъкът между двамата е под номер 42. Никой няма изразено надмощие, но Надал има леко предимство с 22:19 победи дотук. Щеше да бъде по-лесно да се посочи фаворит, ако Рафа не бе загубил финала в Рим именно от сърбина. Специалистът на клей бе победен съвсем наскоро в италианската столица и там стана ясно, че още не е възвърнал напълно формата си.

Джокович има и друг коз в лицето на публиката. Изненадващо, французите упорито отказват да приемат за свой любимец осемкратния шампион от турнира и голяма част от публиката на корт "Филип Шатрие" в Париж ще подкрепя Ноле.

"Новак е много мотиваран да спечели, но напрежението да спечелиш някъде за първи път е много голямо. Аз обаче също съм мотивиран и ще бъда подложен на напрежение", коментира Надал преди финала.

"Победата в Рим ми вдъхва увереност, но не знам дали съм близо до Рафа. Няма съмнение, че той е фаворитът", заяви пък Джокович.

Победителят от Откритото първенство на Франция ще стане №1 в световната ранглиста, а загубилият - втори. Това показват сметките преди големия мач, който започва точно в 16:00 часа българско време.