Поставеният под номер 8 в основната схема при мъжете на US Open и един от основните фаворити за титлата в Ню Йорк Анди Мъри преодоля първото си препятствие на Флашнг Медоус. Той изхвърли 70-ия в света Робин Хаазе от Холандия. 

В отделните части резултатът беше 6:3, 7:6, 1:6, 7:5 в полза на британеца. Така в следващия етап той ще срещне една от изненадите - германецът Матиас Бахингер, който изненадващо елиминира ветерана Радек Щепанек от Чехия. 

Мачът започна убедително за Мъри, който поведе в първия сет с 4:0. Въпреки лекото отпускане в края на частта, той не позволи изненади и го затвори при 6:3. Вторият сет беше по-равностоен и се реши от тайбрек, в който шотландецът доста трябваше да се потруди за успеха с 8:6. 

След това обаче той започна да изпитва проблеми. Наскоро оперираният му гръб се обади и той се държеше за него доста често. Освен това получи и няколко крампи, което говореше, че Хаазе може би отново има шанс. 

Той взе с лекота третата част с 6:1, но в четвъртата се хвърли в битка. Осмият в схемата реализира три поредни пробива в 7-ия, 9-ия и 11-ия геймове, за да сервира при 6:5 за мача. Тогава спаси два брейкбола и завоюва успеха със 7:5, с което след тричасова битка спечели и мача. 

Сред изненадите в първия кръг беше отпадането на руснака Михаил Южни, изхвърлен от младока Ник Кириос от Австралия, който стигна до четвъртфиналите на Уимбълдън. Сега 19-годишният непоставен тенисист спечели със 7:5, 7:6, 2:6, 7:6.