Най-добрият ни тенисист Григор Димитров стартира с победа участието си на „Уимбълдън“ през настоящия сезон. Хасковлията демонстрира огромно самочувствие в мача си от първи кръг срещу Райън Харисън, като надигра американеца със 7:6 (1), 6:3, 6:2.

Това бе първи мач между двамата като професионални играчи и разликата в класите между 11-ия в схемата и 150-ият в света бе повече от очевидна. Въпреки това в определени моменти трябваше да хвърли доста усилия, за да пречупи съпротивата на своя 22-годишен опонент.

Първият сет премина изцяло в темпото, което задаваха сервиращите тенесисти. И Димитров, и Харисън демонстрираха стабилен начален удар, благодарение на който спечелиха много лесни точки. Разиграванията рядко надвишаваха 5-6 удара и за по-малко от 20 минути игра резултатът стигна 4:3 в полза на българина. Без точки за пробив срещата продължи да се развива гейм за гейм, като хасковлията опита да натисне при 5:4 в своя полза и 15:30, но бекхендът му срещна мрежата. Харисън на свой ред затрудни повечко опонента си в 11-ия гейм, но Гришо също не допусна да се стигне до възможност за пробив. Американецът показа далеч повече колебания, когато трябваше да доведе първия сет до тайбрек, но отново си помогна с мощните начални удари, които доста често летяха с повече от 200 км/ч.

Димитров потегли ударно в тайбрека - той спечели лесно първата точка при свой сервис, а след това хвана Харисън в крачка, за да дръпне с минипробив. Хубава комбинация от форхенди накара американецът да сбърка отново за 3:0, преди Григор на свой ред да прати жълтата топка на сантиметри в аут. Харисън сам профука шанса си, като два лоши форхенда далеч покрай страничната линия направиха резултата 6:1, а след това Димитров с хубаво изпълнение грабна сета.

Въпреки разочарованието си, Харисън не загуби концентрация в началото на следващата част, като до 2:2 мачът се движеше под установеното надмощие на тенисистите с началния удар. Тъкмо петият гейм донесе и първият пробив в мача, след като Димитров много мъдро усети кога да притисне съперника си. Първият сервис на американеца упорито отказваше да влезе и така се стигна до 0:40. Григор много добре раздвижи Харисън с дълбоки удари в ъглите на корта, които доведоха и до чаканата грешка.

Още в следващата част обаче българинът изпадна в сходна ситуация. Серия от неточности в играта му позволиха на Харисън да стигне до три поредни точки за пробив. Гришо обаче удиви публиката с няколко изумителни удара, включително и къса топка, прелетяла на сантиметри над мрежата, с която отрази втората възможност. Последва мощен сервис, който не бе по силите на Харисън, който секунди по-късно пак дръпна с точка напред. Невероятните изяви на Димитров обаче продължиха и с красив скъсен форхенд той затвърди пробива си - 4:2.

При малко повече концентрация Гришо можеше да постигне втори пореден пробив, като в седмия гейм поведе с 30:0. Харисън обаче съумя да се върне в срещата и да спаси подаването си. Хасковлията спечели на нула своя сервис гейм, след което получи два шанса за пробив и грабна първия от тях, за да поведе с 2:0 сета.

Третият сет имаше мечтано начало за българина. Макар да изпита известни главоболия със спечелването на подаването си, във втория гейм той набързо стигна до три последователни точки за пробив. Публиката възнагради Харисън с аплодисменти, след като той отрази две от тях, но при третата от елементарна позиция американецът прати форхенда си в аут зад основната линия.

Опонентът на Гришо хвърли всички сили, за да върне пробива, като стигна до 15:30 в следващия гейм. Григор обаче показа огромно хлъднокръвие и обърна развоя на нещата, за да дръпне с 3:0.

При 4:1 няколко самоотвержени удари донесоха нов шанс за пробив пред Григор, но той не успя да се възползва от него. Харисън направи още един отчаян опит в седмия гейм, когато два неточни форхенда на Димитров го поставиха в позиция за търсене на пробив. Хасковлията за пореден път показа, че знае как да се владее в тежките моменти и измъкна подаването си.

Това окончателно отчая Харисън, който игра доста вяло в следващата част и Гришо приключи мача при втората открила му се възможност. В следващия кръг той ще чака победителя от двойката между австралийския квалификант Люк Савил и австриеца Доминик Тием.