Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като се наложи над французина Жереми Шарди с 3-2 сета - 4:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Двубоят стартира с близо пет часа закъсение, след пороен дъжд, излял се над Ню Йорк. Той трябваше да започне в четвъртък вечер българско време, а вместо това се измести чак за ранните часове на петък.

Мачът се игра на стария корт Грандстенд, и бе последният на сингъл на този терен, който след настоящото издание на US Open ще бъде разрушен.

Срещата между Григор и Шарди продължи малко повече от три часа, и премина през доста върхове и спадове и за двамата тенисисти.

По-добрата физическа форма на Димитров определено си каза думата в заключителните и решителни моменти.

Гришо бе далеч от най-добрия си тенис, въпреки някои фантастични отигравания. Играта на българина премина през куп колебания, и въпреки че през цялото време той да изглеждаше като фаворита на корта, му се наложи да преживее сериозни разочарования.

Съперник на Гришо в трети кръг, за място в осминафинала, ще бъде португалецът Жоао Соуса, който отстрани поставения Фелисиано Лопес с 3-1 сета.

Как протече мачът между Димитров и Шарди:

СЕТ 1

Още в първия гейм Шарди спечели точка за пробив, и Димитров направи двойна грешка, за да позволи ранно пробиване на своя сервис. Французинът набързо затвърди пробива, и поведе с 2:0 с три аса.

В третия гейм отново Гришо направи двойна грешка, но все пак спечели подаването си за 1:2.

Грешките не подминаха и Шарди, и Димитров с отлична защита стигна до точка за пробив. Французинът обаче я спаси, и взе подаването си.

Българинът взе самочувствие с гейм на нула за 2:3, въпреки оспорванията на Шарди срещу отсъжданията на съдията на стола.

Сервисът бе страхотно оръжие за Шарди, и му донесе успех в шестия гейм.

Гришо взе сервис гейма си за 3:4, а след това получи и точки за пробив, след няколко страхотни отигравания, и с малко късмет и точка на мрежата, ги използва перфектно - 4:4!

В деветия гейм Димитров загуби две много дълги разигравания, и накрая позволи нов пробив - 5:4 за Шарди и шанс французинът да вземе сета в десет гейма.

Шарди стигна бързо до три сет бола, и макар чат от третия, взе частта със 6:4.

СЕТ 2

Гришо стартира с гейм на нула във втория сет. Той получи точка за пробив още във втория гейм, въпреки че Шарди поведе с 30:0. Французинът обаче спаси подаването си и изравни до 1:1.

Димитров допусна да се стигне до точка за пробив в полза на съперника му в третия гейм, но все пак оцеля, и продължи без грешка в сета.

Двамата размениха по едно подаване в своя сервис до 3:2, а след това нещата продължиха в същия дух до 4:3.

Григор пропусна невероятен шанс за пробив в осмия гейм, в който поведе с 40:0, но не успя да се възползва и Шарди изравни.

Димитров обаче взе следващото си подаване и направи пробив в десетия гейм, за да спечели и сета - 6:4!

СЕТ 3

Гейм на нула за начало на третия сет за Гришо.

Двамата с Шарди продължиха да разменят своите сервис геймове до 2:2, без някой да успее да вземе надмощие.

Димитров взе петия гейм, а след това в шестия стигна и до равенство при 40-40, но не успя да пробие.

Случи се точно обратното и в седмия гейм Шарди поведе при сервис на Григор с 40:0, и след двойна грешка на българина, съперникът му поведе с 4:3.

Шарди затвърди пробива си, а след това разочарованият от развоя Димитров сдаде втори сервис гейм, а с това и сета - 6:3 за Шарди.

СЕТ 4

Първи два гейма на сметката на Григор, като още в първия направи пробив.

Шарди взе един гейм за 2:1, но след това Гришо спечели своето подаване.

В петия гейм Димитров успя да пробие за втори път подаването на французина, и дръпна с 4:1.

Вместо да направи стъпка към затваряне на сета, Гришо даде лесно на Шарди да го пробие, а след това и да затвърди пробива до 4:3.

Шарди даде на българина всички шансове да приключи нещата и Димитров ги използва - проби отново и завърши сета с 6:4!

СЕТ 5

Страхотен старт на сета за Димитров и ранен пробив, при това на нула. След това Гришо успя и да затвърди пробива и поведе с 2:0 гейма.

При 3:0 и след втори пробив на Григор нещата вече изглеждаха много по-добре за българина.

Димитров поведе с 4:0 за по-малко от четвърт час.

Шарди взе първи гейм чак в петия от последния сет - 4:1. Последва обаче нов гейм на нула в полза на Гришо и той остана само на един от третия кръг.

Французинът взе своето подаване, но Димитров бе повече от убедителен във финалния осми гейм за този сет, и го спечели бързо за 6:2 и мач за Гришо!