Първата ни ракета Григор Димитров отпадна в третия кръг на Australian Open, след като загуби от португалеца Нуно Боржеш с 7:6(3), 4:6, 2:6, 6:7(6).

Първият сет бе оспорван като до шансове за пробив дори не се стигна. И двамата демонстрираха уверена игра на свой сервис и така сетът бе решен от тайбрек. В него Гришо успя да спечели и поведе в общия резултат.

Във втория сет картинката бе съвсем различна. Рано-рано Григор Димитров получи няколко брейк-пойнта, но така и не успя да ги реализира. Боржеш пък получи един шанс и го грабна, пробивайки хасковлията за 3:2. След това българинът имаше още четири шанса да върне пробива, но всички бяха отразени от 69-ия в света, който успя да затвори сета с 6:4.

Третият сет започна кошмарно за Гришо, който бе пробит на два пъти. Така и не намери отговор до края на сета, който завърши при резултат 6:2 за Нуно Боржеш. Григор взе ранен пробив в четвъртия сет, но той бе върнат и така всичко се реши от тайбрек, в който с 8:6 Боржеш надделя. 

Това е исторически успех, тъй като Нуно Боржеш се превръща в първия португалец на осминафинал в Australian Open. Там той ще срещне победителя от двойката Оже-Алиасим и Даниил Медведев.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

ПЪРВИ СЕТ:

0:1 - Португалецът спечели жребия и сервира първи. Стигна се до 15:15, когато Боржеш направи ас, за да поведе. Григор обаче отново изравни за 30:30. Лош ретур на българина позволи на противника да поведе и впоследствие да спечели сервис-гейма си.

1:1 - Гришо започна уверено на сервис, правейки две бързи точки. Хасковлията поведе с 40:0, след като влезе в по-дълго разиграване, а Боржеш прати топката в аут. Григор Димитров спечели още една точка със силен начален удар и затвори гейма на 0.

1:2 - Непредизвикана грешка на португалеца изравни до 15:15. След това той пласира добър сервис, който Григор не успя да върне. Отново се стигна до равенство 30:30 след мощен удар по правата от най-добрия български тенисист. Последваха обаче две точки за 69-ия в света.

2:2 - Григор отново бе убедителен на свой сервис и бързо-бързо дръпна с 30:0. Българинът поведе дори с 40:0, но този път не успя да спечели гейма на 0, като даде една точка на португалския си съперник. Все пак Гришо изравни общия резултат с хубаво изпълнение форхенд по правата.

2:3 - Първата ни ракета отново създаде трудности за Нуно Боржеш и стигна до 15:15 след ретур-уинър. След това португалецът игра по-агресивно и взе аванс - 40:15. След това той сложи край на сервис-гейма си.

3:3 - Хасковлията спечели първата точка от шестия гейм с добър сервис. Последва обаче грешка и 15:15. Григор продължи да използва добре силния си начален удар и поведе с 40:15, след което затвори разиграването си.

3:4 - Боржеш поведе бързо-бързо с 30:0, а след това взе и още една точка след малко по-дълго разиграване. Гришо успя да вземе само една точка, преди португалеца без сериозни проблеми да затвори гейма.

4:4 - Григор успя да поведе с 30:0 и то след най-красивото отиграване до момента в срещата. След това обаче малшанс даде точката на Боржеш, след като топката удари горната част на мрежата и подскочи, но тупна отново от страната на българина. За първи път Григор изпита по-сериозни проблеми на свой сервис, след като допусна грешка за 30:30. След това обаче българинът демонстрира хладнокръвие и спечели две поредни точки, за да изравни общия резултат.

4:5 - Нуно Боржеш продължи да играе уверено на сервис и даже спечели гейма си на 0.

5:5 - Гришо отново имаше трудности на свой сервис, като даже Боржеш поведе с 30:15. След най-дългото разиграване до момента обаче Гришо успя да изравни, а малко след това поведе с 40:30. Българинът се измъкна от трудната ситуация и остана в мача.

5:6 - Непредизвикана грешка на Боржеш доведе до 15:15. Португалецът отново бе притиснат от Гришо и прати топката в мрежата така българинът стигна до 30:15. 69-ият в света обаче отново пласира два отлични сервиса и поведе с 40:30. Хасковлията продъжли да изпозлва едно от основните си оръжия, а именно бекхенда си, който му донесе равенство 40:40. След това обаче португалския тенисист взе две поредни точки и затвори сервис-гейма си.

6:6 - Григор сервира, за да си осигури тайбрек в първия сет. Бързо-бързо той поведе с 30:0. След това Боржеш добре разходи българина по корта, а след това първата ни ракета прати топката в мрежата. След това обаче Гришо взе две поредни точки и прати сета в тайбрек.

7:6 - Нуно Боржеш спечели първата точка на свой сервис. Григор отговори с ас на свой ред. След това поведе с 2:1 и не допусна мини пробив. Португалецът не остана по-назад и също заби ас. След това успя да вземе точката и на втория си начален удар и поведе с 3:2 в тайбрека. Българинът отново спечели и двете точки при сервис, след като Боржеш сгреши. След това хасковлията осъществи първия мини пробив в тайбрека, повеждайки с 5:3. Португлаецът отново сгреши и прати топката в аут. След това Григор Димитров успя да направи аванса си още по-сериозен, след като дръпна с 6:3. Той застана на сервис, за да вземе първия сет. Григор успя да спечели разиграването след бекхенд по диагонала.

ВТОРИ СЕТ:

1:0 - Григор започна втория сет с лесен сервис-гейм, в който даде само една точка на португалеца.

1:1 - Българинът продължи да натиска дори при сервис на Боржеш и стигна до два шанса за пробив при 40:15. Боржеш обаче успя да се защити добре и се измъкна от много сложната ситуация, стигайки до 40:40. След това португалеца успя да запише две поредни точки и спечели разиграването си.

2:1 - Първата ни ракета отново бе убедителен при начален удар и бързо-бързо дръпна с 30:0. След това той взе още две точки и затвори гейма на 0, след като противника му прати топката в мрежата.

2:2 - Боржеш взе първата точка след по-дълго разиграване и чудесен удар по диагонала. След това 69-ият в света се опита да бъде по-агресивен и тръгна напред към мрежата, но сгреши. С добър сервис той си върна преднината в гейма, а след това дори я увеличи на 40:15. След това се стигна до много красиво разиграване, в което и двамата блеснаха с чудесни изяви. Григор пусна къса топка и излезе на мрежата. Българинът дори успя да стигне до 40:40, след което дори получи нов брейк-пойнт, от който отново не се възползва. След това Боржеш се измъкна и с две поредни точки спечели напечения си сервис-гейм.

2:3 и пробив за португалеца! - Нуно Боржеш спечели страхотна точка с удар по правата, който не даде шансове на най-добрия ни тенисист. Проблемите за Гришо продължиха, след като изостана с 0:30. Българинът се съвзе и успя да изравни до 30:30 след доза късмет. Боржеш обаче стигна до първа възможност за пробив, след като преодоля Григор, който излезе на мрежата. 

2:4 - Боржеш сервира в опит да затвърди пробива си. Той бързо-бързо поведе с 30:0, но след това бъларинът успя да изравни до 30:30 след непредизвикана грешка на португлаския тенисист. Боржеш все пак успя да запази хладнокръвие и да спечели разиграването си.

3:4 - Гришо взе първата точка, но след това се стигна до 15:15 след неуспешен смаш. Все пак българинът спечели сервис-гейма си без допълнителни проблеми.

3:5 - Григор започна страхотно и поведе с 30:0, докато португалеца сервираше. След това хасковлията стигна до 40:15 и за пореден път в сета получи няколко шанса за пробив. Но и този път ги изпусна и се стигна до 40:40. Хасковлията получи трети шанс да върне пробива, но и той бе отразен от Боржеш. Със страхотен смаш португалеца върна и четвърти брейк-пойнт, като така отново се стигна до 40:40. След това той успя да затвори гейма си.

4:5 - Първата ни ракета бързо-бързо поведе с 40:0. След това даде Боржеш взе точката, но тя бе единствената за португалеца.

4:6 - Боржеш излезе да сервира за спечелването на втория сет и убедително поведе с 30:0. Григор обаче затрудни максимално португалеца след ретур с рамката на ракетата. Противникът му обаче остана спокоен и след по-дълго разиграване поведе с 40:15. 

ТРЕТИ СЕТ:

0:1 и пробив за Боржеш! - Григор започна колебливо третия сет на свой сервис. Той допусна непредизвикана грешка и така аванса на португалеца се увеличи до 30:0. След това нова топка в аут направи резултата 40:0 и даде три възможности за ранен пробив на Боржеш. Две от тях бяха отразени от българина, но след това 69-ия в света успя да стигне до пробива.

0:2 - Окрилен Боржеш продължи със силната си игра и на свой сервис-гейм. Той успя да поведе безпроблемно с 40:0, след като надигра Григор на мрежата. Страхотен удар по диагонала даде единствената точка на Гришо в гейма, който португлаеца спечели и затвърди пробива си.

0:3 - Българинът загуби първата точка при свой начален удар, но след това изравни. Спадът в играта на Гришо си пролича отново, след като Боржеш поведе с 40:15, а увереността при сервис от първия сет просто липсваше. Португалецът успя да стигне до втори пробив в третия сет и взе още по-сериозен аванс.

0:4 - Нуно Боржеш продължи да сервира отлично и взе преднина от 30:0. След това португалецът успя безапелационно да спечели сервис-гейма си на 0.

1:4 - Най-после първата ни ракета успя да спечели гейм в третия сет, след като сервира добре.

1:5 - Боржеш отново бе убедителен на свой начален удар и не даде никакви шансове на Григор Димитров.

2:5 - Като че ли добрата игра на Гришо при начален удар се завърна. Той направи отличен сервис-гейм и с помощта на два аса го спечели на 0.

2:6 - Нуно Боржеш сервира за спечелване на третия сет. Той успя да стигне до аванс от 30:0, след като с добър удар по правата намери линията. Гришо отново влезе в по-дълго разиграване, което спечели. След това обаче Боржеш стигна до 40:15 и два шанса да спечели сета още в този гейм. Португалецът успя да го направи още при първи сет-пойнт.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ:

1:0 - Григор започна сета с две бързи точки на свой сервис-гейм. След това стигна и до 40:15 и без проблеми спечели разиграването си.

2:0 и пробив за Гришо! - Непредизвикана грешка на Боржеш даде първата точка на Гришо. След това българинът стигна и до 30:0. Първата ни ракета продължи да играе агресивно, но прати топката в аут и така португалецът скъси изоставането си, а впоследствие стигна и до 30:30. Рано-рано Димитров получи шанс за пробив при 40:30, след като този път излизането му на мрежата бе успешно. Лош късмет обаче доведе до 40:40 и общо осма пропусната възможност за пробив от Григор. Малко след това хасковлията получи още един шанс след грешка на португалеца. И вторият брейк-пойнт бе отразен след ас на Боржеш - ново равенство 40:40. Португалският тенисист успя да вземе преднина след оспорвано и дълго разиграване, но за трети път се стигна до 40:40. Това не бе последното равенство в гейма, като за четвърти път се стигна до този резултат. След това Гришо получи нова възможност да пробие съперника си, но отново не успя, като и мрежата помогна на 69-ия в света. Грешка на Боржеш даде пети брейк-пойнт на Димитров в гейма. Този път хасковлията намери начин да преодолее противника си и го проби.

3:0 - Григор Димитров сервира за затвърждаване на пробива и бързо-бързо дръпна с 30:0. Последва нова точка за хасковлията, който впоследствие направи двойна грешка за 40:15. След това обаче 13-ият в света спечели сервис-гейма си.

3:1 - Боржеш записа ас, а след това дръпна с 40:0 с лекота. Португалецът успя и да спечели разиграването си, без да дава точка на съперника си.

4:1 - Първата точка бе за Нуно Боржеш, след като той излезе на мрежата. След това обаче Григор обърна след два добри начални удара и поведе с 30:15. Българинът взе следващите две точки и затвори сервис-гейма си.

4:2 - Григор демонстрира класата си, печелейки точката за 15:15. Боржеш обаче запази спокойствие и дръпна с 40:15. Гришо пусна къса и излезе напред към мрежата, но португалеца не успя да я върне. След това се стигна и до равенство 40:40. Португалският тенисист обаче взе следващитедве точки и успя да спечели сервис-гейма си.

5:2 - Хасковлията поведе с 30:0, след като пласира два отлични сервиса, с които Боржеш не се справи. Първата ни ракета даже поведе с 40:0, но след това португалеца взе една точка. Това не попречи на Гришо да грабне разиграването си и да се приближи до спечелването на четвъртия сет.

5:3 - Григор взе първата точка след отличен ретур. След това Боржеш отговори с излизане на мрежата - 15:15, а впоследствие успя и да поведе с 40:15. 

5:4 - Първата ни ракета сервира за спечелване на сета, но португалския тенисист поведе с 30:0 след грешка на Гришо. Стигна се и до аванс от 40:15 за Боржеш, който получи два брейк-пойнта. Той се възползва още от първия и успя да върне пробива.

5:5 - Димитров не успя да преодолее противника си с прехвърлящ удар. Той взе следващата точка за 15:15. Боржеш записа две поредни точки и поведе с 40:15. Португалецът успешно затвори сервис-гейма си и изравни.

6:5 - Григор успя да поведе с 30:15 след невероятно отиграване. Дори скъсания кордаж не го спря да вземе точката. След това направи ас и поведе с 40:15 и без проблеми затвори сервис-гейма си, с който си осигури поне тайбрек в сета.

6:6 - Нуно Боржеш сервира уверено и поведе с 30:0. Впоследствие той взе и следващите две точки, за да докара сета до тайбрек с гейм на 0.

6:7 - Григор започна тайбрека със силен сервис, който не бе върнат от противника. Боржеш отговори с две точки на свой начален удар. След това португалецът осъществи два мини пробива, повеждайки с 4:1. Гришо демонстрира хладнокръвие и успя да върне и двата след великолепен форхенд по правата. Хасковлията изравни до 4:4 след дълго разиграване, което завърши с топка в мрежата от страна на португалския тенисист. След това и първата ни ракета сгреши и така противника му отново получи аванс от мини пробив, който обаче бе върнат бързо за 5:5. Последва най-красивото разиграване в мача, спечелено от Григор Димитров. За съжаление тя бе последвана от двойна грешка и 6:6 в тайбрека. Топка в аут даде мач-пойнт на Боржеш, който се възползва от него и елиминира Григор Димитров.