Световният номер 3 Новак Джокович и австралиецът Ник Кирьос ще се изправят един срещу друг във финала на Уимбълдън при мъжете днес от 16:00 часа българско време. Джокович се е устремил към четвърта поредна и общо седма титла от Уимбълдън, а на пътя му застава 40-ия в света Кирьос, който ще дебютира във финал от Големия шлем.

Джокович изпита доста разочарования в Големия шлем в последните десет месеца, след като загуби финала на Ю Ес Оупън от Даниил Медведев, не бе допуснат до участие на Откритото първенство на Австралия и бе спрян от Рафаел Надал в четвъртфиналите на Ролан Гарос. Той обаче отново показа, че е най-добрият играч на трева в последните години и макар че имаше известни затруднения, достигна осмия си финал в Ол Ингланд Клъб.

Сърбинът загуби два сета в първите си четири мача в Лондон, трябваше да наваксва изоставане с 0-2 на четвъртфиналите срещу Яник Синер, след което загуби откриващия сет срещу местния фаворит Камерън Нори на полуфиналите, преди да стигне до успех с 3-1. По този начин Джокера е загубил цели пет сета по пътя си към финала, но във важните моменти отново бе на висота и влиза във финала като категоричен фаворит.

От своя страна Кирьос имаше само два четвъртфинала в досегашните си участия в Големия шлем, но записа седем победи на трева в подгряващите турнири в последния месец, след което демонстрира страхотен сервис, мотивация и концентрация, за да запише пет поредни победи на Уимбълдън, включително петсетови успехи над Брандън Накашима и Пол Джъб, както и победа в четири сета над Стефанос Циципас. На полуфиналите Кириос трябваше да срещне Рафаел Надал, но испанецът се отказа от участие заради мускулно разкъсване в коремната област и австралиецът продължи напред без игра.

Кирьос е един от малкото тенисисти в Тура с положителен баланс срещу Джокович, като сърбинът дори не е спечелил сет в досегашните си два мача с Ник, които са през 2017-та година. Бившият номер 1 в света обаче се е прицелил към 21-ва титла от Шлема, с което ще се доближи на една от рекордьора Рафаел Надал.

Финалът между Джокович и Кириос започва в 16:00 часа.